Кога е време да сменим старата си възглавница?

Кога е време да сменим старата си възглавница?
30 март 2022

Събуждане с болки във врата

С напредването на възрастта и натрупване на време, в което използвате  възглавницата, тя  започва да се деформира и да осигурява по-малко опора на врата и главата ви. Без подходяща опора, сутрин може да се събудите с болки или усещане за дискомфорт в тази зона или с неприятно главоболие. 

Няма да се събуждате с болка и скованост, ако получавате подходяща опора от възглавницата си. Ако обаче, това се случва  постоянно, е време да смените възглавницата си. Наистина е важно да не чакате, защото по този начин може да увредите здравето си.

Възглавницата ви е хлътнала

Бучките и неравностите са сигурен знак, че поддържащият материал във възглавницата ви започва да се износва. Не само, че е неудобна, но и не осигурява достатъчно добра опора. Време е за нова, ако всяка вечер усещате, че спите върху неравна повърхност и това не бива да продължава.

Тест със сгъване

Сгънете възглавница ви наполовина и я задръжте за около 30 секунди. Когато я освободите, тя трябва да възвърне нормалната си форма. В случай, че остане сгъната и изобщо не пружинира обратно, трябва да я смените. Това е знак, че ползите, които осигурява за вашия сън, вече ги няма и е време да си купите нова.

Изтекъл срок на годност

Знаете ли, че някои видове възглавници имат срок на годност? Някои модели идват етикети, на които е посочен срокът, в които те могат да бъдат използвани оптимално. Въпреки че не е необходимо да купувате нова възглавница на следващия ден, след като препоръчителният срок за употреба изтече, добре би било да смените възглавницата си възможно най-скоро, за да се наслаждавате на максимален комфорт и да се лишите от неудобството и болките, които могат да се появят.

Макар че не всички модели идват с препоръчителен експлоатационен срок, всички те в крайна сметка се нуждаят от подмяна. Без значение от материала, от който са изработени,  трябва да инвестирате в нова възглавница, когато усетите дискомфорт.  

Откога не сте я сменяли?

С течение на времето всички възглавници бавно се напълват с прахови акари, мъртви кожни клетки и плесен. Можете да използвате протект, за да удължите живота на възглавницата си. Въпреки това, трябва да сменяте по-старите възглавници поне на всеки 18 месеца, за да поддържате спалнята си чиста и  средата за сън здравословна.

 

След като вече сте се уверили, че е време за смяна на старата възглавница, трябва да се насочите към избора на нова, но и в това начинание са нужни внимание и информираност.

Удобен и поддържащ модел е от ключово значение за спокойния сън, но намирането му не е лесна задача, тъй като има толкова много видове възглавници, от които да избирате. Добрата новина е, че възглавниците са изключително индивидуални, така че можете да ограничите избора въз основа на собствените ви предпочитания за материал и позицията си на сън.

 

Събрахме няколко съвета, които ще ви насочат,  как да намерите най-добрата възглавница, спрямо  позиция за сън, която предпочитате. 

Странично спящи

Ако спите странично, потърсете възглавница, която да поддържа добре главата и врата ви. Тя трябва да е толкова висока, колкото е разстоянието между ухото ви и външната страна на рамото, за да запълни празното място, което се получава между тях, когато спите и да даде нужната опора и стабилност.

Спящи по гръб

Ако спите по гръб, може да се нуждаете от по-тънка възглавница, за да поддържате врата и главата си в правилна позиция. Потърсете възглавница, която ще ви осигури допълнителна опора, като същевременно е мека и удобна. Мемори пяната е добър избор. Може също така,  да се наложи  да използвате друга възглавница под коленете си. Това ще помогне за облекчаване на натиска в долната част на гърба при спането по гръб.

Спящи на корем

Ако спите на корем, може да се нуждаете от тънка, мека възглавница под главата си или дори да нямате нужда от никаква възглавница. Спането по корем може да доведе до голямо натоварване на долната част на гърба. Опитайте се да поставите възглавница под таза и стомаха, за да облекчите болките в гърба. Още по-добре е да спите настрани и да я прегърнете.

 

Качеството на съня се отразява на състоянието и здравето ви, затова избирайте внимателно възглавницата си и отделете достатъчно време, за да се информирате за качествата ѝ. Ако имате нужда от нова, не се колебайте да разгледате висококачествени и комфортни предложения в онлайн магазина на Sleepzone.bg! 

10 юни 2022
Как да поддържаме матрака чист?

Сънят е изключително важен за вашето физическо и психическо здраве. Затова е добре да му обърнете специално внимание, особено когато става дума за чистотата. В днешната статия ще ви помогнем със съвети, с които ще може да поддържате матрака си идеално чист.

прочети още
20 април 2022
Кога топ матракът е правилният избор за вас?

С времето матракът може да се деформира, да стане плосък, неравен и да загуби комфорта си. Има решение, с което можем да предотвратим това, или поне да забавим процеса. Решението е покупка на топ матрак, който може да подобри качеството на съня ви. Поставяйки го върху обикновения ви матрак, той може да го запази в добро състояние за много по-дълго време. Всъщност топерите са направени така, че да подобряват и регулират нивото на комфорт и опора на вашия основен матрак.

прочети още
9 февруари 2022
Необходим ли ви е протектор за матрак?

Купуването на матрак е важно решение за всеки човек. Сънят е изключително важен за цялостното физическо и психическо състояние на човека, затова трябва да се избира внимателно. Но трябва ли протектор за матрак, след като той вече е закупен, ще разберете в днешната статия.

прочети още
14 януари 2022
Защо е важен съставът на матрака?

Всеки един от факторите на матрака е изключително важен за качеството на съня и цялостното състояние на тялото и ума ви. Затова днес ще ви помогнем да разберете защо е важен съставът на матрака ви и как правилно да го изберете.

прочети още
30 декември 2021
От къде да купим матрак в България?

Ако сте решили, че е време да се сдобиете с нов матрак, то вероятно се питате къде и как може да го направи. Новият матрак ще ви предостави възможността да спите по-пълноценно и да се насладите на по-качествен сън за по-кратко време. Ако усещате, че старият ви матрак има много неравности и е загубил от качествата на състава си, то е време да разучите вариантите да се сдобиете с нов.

прочети още
21 декември 2021
Твърдост на матраците. Твърд или мек матрак да изберем?

Ако сте решили, че е време да смените старите си матраци с нови, вероятно се натъквате на всякаква информация - какво е най-добре да се купи, какво да изберете и за какво да внимавате. Ако не сте купували скоро матрак, то е важно да сте достатъчно информирани, за да можете да изберете модел, който ще бъде до вас поне няколко години. Важно е да заложите и на проверен доставчик/производител, за да сте сигурни в качеството и това от какво е направен самият матрак. Вашето решение сега е важно за съня ви после.

прочети още