Кога е време да сменим старата си възглавница?

Кога е време да сменим старата си възглавница?
30 март 2022

Има някои много ясни признаци, че е време за нова възглавница. В тази статия ще се опитаме да ги обобщим всички тях. Така ще ви помогнем да разберете по-лесно, кога е настъпил моментът, в който трябва да се огледаме за нов модел и да направим смяна на възглавницата.

Събуждане с болки във врата

С напредването на възрастта и натрупване на време, в което използвате  възглавницата, тя  започва да се деформира и да осигурява по-малко опора на врата и главата ви. Без подходяща опора, сутрин може да се събудите с болки или усещане за дискомфорт в тази зона или с неприятно главоболие. 

Няма да се събуждате с болка и скованост, ако получавате подходяща опора от възглавницата си. Ако обаче, това се случва  постоянно, е време да смените възглавницата си. Наистина е важно да не чакате, защото по този начин може да увредите здравето си.

Възглавницата ви е хлътнала

Бучките и неравностите са сигурен знак, че поддържащият материал във възглавницата ви започва да се износва. Не само, че е неудобна, но и не осигурява достатъчно добра опора. Време е за нова, ако всяка вечер усещате, че спите върху неравна повърхност и това не бива да продължава.

Тест със сгъване

Сгънете възглавница ви наполовина и я задръжте за около 30 секунди. Когато я освободите, тя трябва да възвърне нормалната си форма. В случай, че остане сгъната и изобщо не пружинира обратно, трябва да я смените. Това е знак, че ползите, които осигурява за вашия сън, вече ги няма и е време да си купите нова.

Изтекъл срок на годност

Знаете ли, че някои видове възглавници имат срок на годност? Някои модели идват етикети, на които е посочен срокът, в които те могат да бъдат използвани оптимално. Въпреки че не е необходимо да купувате нова възглавница на следващия ден, след като препоръчителният срок за употреба изтече, добре би било да смените възглавницата си възможно най-скоро, за да се наслаждавате на максимален комфорт и да се лишите от неудобството и болките, които могат да се появят.

Макар че не всички модели идват с препоръчителен експлоатационен срок, всички те в крайна сметка се нуждаят от подмяна. Без значение от материала, от който са изработени,  трябва да инвестирате в нова възглавница, когато усетите дискомфорт.  

Откога не сте я сменяли?

С течение на времето всички възглавници бавно се напълват с прахови акари, мъртви кожни клетки и плесен. Можете да използвате протект, за да удължите живота на възглавницата си. Въпреки това, трябва да сменяте по-старите възглавници поне на всеки 18 месеца, за да поддържате спалнята си чиста и  средата за сън здравословна.

След като вече сте се уверили, че е време за смяна на старата възглавница, трябва да се насочите към избора на нова, но и в това начинание са нужни внимание и информираност.

Удобен и поддържащ модел е от ключово значение за спокойния сън, но намирането му не е лесна задача, тъй като има толкова много видове възглавници, от които да избирате. Добрата новина е, че възглавниците са изключително индивидуални, така че можете да ограничите избора въз основа на собствените ви предпочитания за материал и позицията си на сън.

Събрахме няколко съвета, които ще ви насочат,  как да намерите най-добрата възглавница, спрямо  позиция за сън, която предпочитате. 

Странично спящи

Ако спите странично, потърсете възглавница, която да поддържа добре главата и врата ви. Тя трябва да е толкова висока, колкото е разстоянието между ухото ви и външната страна на рамото, за да запълни празното място, което се получава между тях, когато спите и да даде нужната опора и стабилност.

Спящи по гръб

Ако спите по гръб, може да се нуждаете от по-тънка възглавница, за да поддържате врата и главата си в правилна позиция. Потърсете възглавница, която ще ви осигури допълнителна опора, като същевременно е мека и удобна. Мемори пяната е добър избор. Може също така,  да се наложи  да използвате друга възглавница под коленете си. Това ще помогне за облекчаване на натиска в долната част на гърба при спането по гръб.

Спящи на корем

Ако спите на корем, може да се нуждаете от тънка, мека възглавница под главата си или дори да нямате нужда от никаква възглавница. Спането по корем може да доведе до голямо натоварване на долната част на гърба. Опитайте се да поставите възглавница под таза и стомаха, за да облекчите болките в гърба. Още по-добре е да спите настрани и да я прегърнете.

Качеството на съня се отразява на състоянието и здравето ви, затова избирайте внимателно възглавницата си и отделете достатъчно време, за да се информирате за качествата ѝ. Ако имате нужда от нова, не се колебайте да разгледате висококачествени и комфортни предложения в онлайн магазина на Sleepzone.bg

17 юни 2022
Каква е разликата между еднолицев и двулицев матрак?

Изборът на матрак може да бъде много труден. Когато започнете да търсите подходящия ще забележите, че основно те се делят на еднолицев и двулицев.

прочети още
21 декември 2021
Твърдост на матраците. Твърд или мек матрак да изберем?

Ако сте решили, че е време да смените старите си матраци с нови, вероятно се натъквате на всякаква информация - какво е най-добре да се купи, какво да изберете и за какво да внимавате.

прочети още
14 декември 2022
Кои матраци са подходящи за хора склонни към алергии?

Никога не можете напълно да се отървете от алергиите, но можете да направите много, за да премахнете алергените от спалнята си и да направите съня си необезпокоен.

прочети още
26 юли 2023
Как да определите правилната височина на възглавницата за идеален сън?

Възглавниците играят важна роля за качествения сън и общото здраве. Правилно подбраната височина може да допринесе за отлично спане и намали риска от проблеми.

прочети още
19 септември 2023
Тапицирани легла с вградено съхранение: Практичност и елегантност

Когато става въпрос за спалнята, комфортът и практичността на мебелите играят важна роля. Тапицираните легла с вградено съхранение са съвременно и функционално решение, което обединява стил и удобство.

прочети още
27 юли 2023
Съвети при избор на детски матрак

В тази статия ще ви предоставим съвети, които да ви помогнат при избора на най-подходящия детски матрак. Нека се запитаме: Какъв трябва да е бебешкия матрак? Заложете на качество и безопасност, за да изберете най-добрия детски матрак.

прочети още
13 септември 2023
Как да поддържате и почиствате дивана си? Практични съвети за грижа за мебелите

Той предоставя уют и комфорт, но изисква и редовна грижа, за да запази своята красота и функционалност. В тази статия ще ви предоставим ценни съвети за почистване и поддръжка на дивана си, включително и как да го почистите с препарат за сухо почистване на диван.

прочети още
28 август 2023
Психология на цветовете и как влияе изборът на цвят на дивана?

В тази статия ще проучим как цветовете могат да влияят на избора на диван, както и как тази нюансирана психология може да бъде съчетана с размери и цени, за да създадете перфектното попълнение за вашия дом.

прочети още
18 септември 2023
Спалня или легло за малки апартаменти: Как да оптимизираме пространството?

Цените на нашите спални комплекти и легла за малки стаи са конкурентни, благодарение на промоционалните отстъпки, достигащи до 40% намаление. Безплатна доставка

прочети още
1 декември 2022
Най-популярните естествени материали при матраците

В тази статия сме ви подготвили повече информация за това кои са подходящите естествени материали при матраците, а също така и кои са предимствата от избора на такъв вид матрак за вашия дом.

прочети още
17 август 2023
Съчетание на стил и удобство: Как да изберем идеалния разтегателен диван за ежедневна употреба?

Изборът на правилния диван може да се окаже предизвикателство, но с основните принципи и съвети при избора на дивани, можем да ви насочим към идеалния избор.

прочети още
17 ноември 2022
Кои са основните характеристики на качествените матраци?

В публикацията сме отговорили на много въпроси, свързани с характеристиките на матрака, за да изберете най-подходящия за вас.

прочети още
31 януари 2023
Видове дамаски за легла Mattro

Придайте на своята спаля стил и я превърнете в изискано и уютно място с безплатния избор на дамаски за легла Mattro.

прочети още
2 август 2023
Иновативни матраци за бебета. Технологии и предимства

Изборът на правилния матрак за бебето е от съществено значение за здравословния му сън и развитие. Вземете предвид материала, твърдостта и вентилацията.

прочети още
2 февруари 2023
Богат избор от дамаски за дивани и холови ъгли Mattro

Определено, когато купувате диван или холов ъгъл, едно от основните предимства е да имате възможност за избор на дамаската. Важно е да разполагате с този избор, за да може перфектно да съчетаете цветовете с останалата част от жилището си.

прочети още
8 август 2023
Дамаски за спални от НАНИ

Леглото е едно от основните елементи в обзавеждането на всяко спално помещение. Сега имате възможност да се погрижите за всеки детайл с разнообразието от дамаски, които матраци НАНИ предоставят.

прочети още
28 юни 2023
Матраци навити на руло

Ролирането на матраците е технология, която се е създала с цел улеснение производителите и клиентите. Полираните модели, се доставят в специална кутия от картон, която е лесна за пренасяне и превозване. Освен компактен вид и по-лесно доставяне, този начин на доставяне, на двулицевите матраци гарантира висока хигиена и защитена доставка.

прочети още
10 август 2023
Как пълнежите определят усещането на възглавниците?

Възглавниците играят решаваща роля за качествения сън и комфорт през нощта. Един от ключовите фактори, които влияят на техните характеристики, е изборът на подходящ пълнеж.

прочети още
3 ноември 2022
Защо си заслужава да инвестираме повече при покупка на матрак?

В този материал сме подбрали 5 причини защо си заслужава да инвестирате в матрака си и как да изберете подходящия размер.

прочети още
24 юли 2023
Колко е важна поддръжката и правилното обръщане на детския матрак?

Детските матраци играят ключова роля в здравословния сън и правилния растеж на вашето дете. Качественият детски матрак предоставя необходимата поддръжка и комфорт, които са от съществено значение за добър и здравословен сън през нощта.

прочети още
13 октомври 2022
От значение ли е височината на матрака?

Височината на матрака има значение и е важно да се вземе предвид при закупуването на нов матрак, както и състава, разбира се.

прочети още
28 септември 2022
Какво представляват боксспринг леглата и какви са предимствата им?

Ако си търсите ново легло, може би сте се сблъсквали с термина "боксспринг". Но какво представлява леглото с боксспринг и какви са неговите предимства?

прочети още
19 септември 2022
Как да изберем матрак и възглавница според обичайната ни позиция за сън?

Матракът и възглавницата са от съществено значение за добрия и пълноценен сън. Изберете ги от доверен доставчик, какъвто е Sleepzone и се насладете на качество, добре подбран състав и голямо разнообразие.

прочети още
12 август 2022
Кои са иновациите при матраците?

Сънят вече не е скучен, защото в продължения на десетилетия най-големите компании развиват различни иновации, които определено могат да намерят приложение във вечерната ви почивка.

прочети още
29 юли 2022
Мит ли е "разкрасителният" сън?

Колко често сте чували фразата “разкрасителен сън”? Разпространена заблуда е, че следобедната дрямка има този ефект, но това съвсем не е така.

прочети още
15 юли 2022
Съвети за модерно обзавеждане на спалня

Изминали сте дългия път към закупуването на нов дом и вече и се насочвате към обзавеждането му? Именно това е частта, в която можете да се развихрите и да помислите за добро и удобно решение, което ще ползвате дълги години.

прочети още
23 юни 2022
Характеристики на двулицевите матраци

Двулицевият матрак е една от най-предпочитаните опции сред потребителите. Възможността да обръщате двете страни на матрака при нужда, е изключително комфортно.

прочети още
10 юни 2022
Как да поддържаме матрака чист?

Сънят е изключително важен за вашето физическо и психическо здраве. Затова е добре да му обърнете специално внимание, особено когато става дума за чистотата.

прочети още
20 април 2022
Кога топ матракът е правилният избор за вас?

С времето матракът може да се деформира, да стане плосък, неравен и да загуби комфорта си. Има решение, с което можем да предотвратим това, или поне да забавим процеса. Решението е покупка на топ матрак, който може да подобри качеството на съня ви.

прочети още
9 февруари 2022
Необходим ли ви е протектор за матрак?

Купуването на матрак е важно решение за всеки човек. Сънят е изключително важен за цялостното физическо и психическо състояние на човека, затова трябва да се избира внимателно. Но трябва ли протектор за матрак, след като той вече е закупен, ще разберете в днешната статия.

прочети още
14 януари 2022
Защо е важен съставът на матрака?

Всеки един от факторите на матрака е изключително важен за качеството на съня и цялостното състояние на тялото и ума ви. Затова днес ще ви помогнем да разберете защо е важен съставът на матрака ви и как правилно да го изберете.

прочети още
30 декември 2021
От къде да купим матрак в България?

Ако сте решили, че е време да се сдобиете с нов матрак, то вероятно се питате къде и как може да го направи. Новият матрак ще ви предостави възможността да спите по-пълноценно и да се насладите на по-качествен сън за по-кратко време. 

прочети още
30 ноември 2021
Размери на матраци – стандартни и нестандартни размери

Колко е важно да можете да направите изборите, от които имате нужда. Матраците са най-важните за създаване на максимален комфорт и е важно да знаете, че можете да ги получите във всеки размер.

прочети още
17 ноември 2021
Размери и цени на матраци. Как да изберем?

Важно е да изберете подходящ матрак, за да можете да се насладите на максимален комфорт за позицията на тялото си и за качеството на съня си.

прочети още
9 ноември 2021
Какъв е срокът на годност на матраците и колко често трябва да ги сменяме? 

Матракът е най-важният за качеството на съня и вашето удобство по време на спане.

прочети още