Най-популярните естествени материали при матраците

Най-популярните естествени материали при матраците
1 декември 2022

Тъй като матракът ни е една от най-използваните и важните за цялостното ни състояние предмети у дома, ние вярваме, че трябва да бъде обърнато повишено внимание към неговото качество, материалите, от които е изработен, както и не на последно място – комфортът. Сънят е изключително важен не само, за да бъдем енергични, но и за да бъдем здрави – физически и психически.

В тази статия сме ви подготвили повече информация за това кои са подходящите естествени материали при матраците, а също така и кои са предимствата от избора на такъв вид матрак за вашия дом. Но нека първо отговорим на въпроса – Как да изберем добър матрак?

Ключови фактори в избора на матрак

Без съмнение, изборът на материали е ключов, но има и други характеристики, които трябва да обмислите. Ето ги и тях:

  • Твърдост - Матракът трябва да е достатъчно твърд, така че гръбнакът ви да се поддържа и прешлените ви да останат подравнени, когато лежите по гръб. В същото време трябва да е достатъчно мек, за да ви е удобно. Подходящата степен на твърдост зависи от телесното тегло – колкото по-тежък е човек, толкова по-твърд трябва да бъде матракът.
  • Еластичност – Матракът трябва да се поддава на натиска на тялото ви, за да ви бъде комфортно.
  • Размер – На пазара се предлагат различни по размер матраци, като трябва да имате предвид и да си дадете поне 10-20 допълнителни сантиметра от ръста ви. Минималните размери за ширина са 90 см за един човек, а за двама - 150 см.

Когато закупувате нов матрак, възползвайте се от консултация със специалист, тъй като той може да ви даде правилните насоки според това, което вие предпочитате. На пазара се предлагат двулицеви и еднолицеви матраци, като тук зависи от това какъв бюджет сте склонни да отделите. Имайте предвид, че срокът за използване на двулицевите матраци е по-дълъг.

Матрак от латекс

Латексовият матрак е една от алтернативите, които са подходящи за дома. Той става все по-популярен, защото периодът му на експлоатация е по-дълъг. Има различни мнения за комфорта, но като цяло е със средна към висока твърдост. Много добре се приспособява към тялото и пропуска въздух, стига да се използва с дървена подматрачна основа и стаята да е добре проветрена, за да се избегне появата на мухъл.

Има и разлики в качеството на латекса. Той е по-издръжлив и по-удобен, колкото по-висок е процентът на естествен латекс в състава му, и толкова по-нисък е делът на синтетичен латекс.

Матраците Латекс ЕКОН предлагат устойчивост и здравина, както и сигурност – те не позволяват развитието на микроорганизми във вътрешността им, както и задържането на влага.

Други хора, които трябва да бъдат внимателни са тези, които са алергични към латекс. По принцип те не са изложени на риск, тъй като в нито един момент не влизат в контакт с основния материал. Но все пак с течение на времето е възможно те да отделят много малки частици, които могат да причинят респираторни симптоми, така че не се препоръчват.

За какви други материали да се оглеждате при избора на матрак от естествени материали?

Други естествени материали, с които могат да се изработват добри матраци са кокосови влакна, конски косъм, мерино вълна, кашмир, камилска вълна, лен, както и коприна.

Такъв пример е матракът Virtuoso, това е висококачествена опция за матрак с високо съдържание на естествени материали и мемори пяна. Кокосовите влакна са прекрасен избор за съдържанието на матрака, тъй като абсорбират влагата и предотвратяват образуването ѝ.

В заключение може да кажем, че естествените материали имат ценни свойства, които синтетичните и изкуствените не притежават.

Спането на матрак, изработен от естествени материали, дава значителни предимства, дори ако през последните десетилетия се залага предимно на матраци с дунапрен и синтетични влакна, които в някои случаи могат да създадат проблеми и да пробудят алергични симптоми.

Какъвто и тип матрак да закупите, препоръчително е винаги да проверявате за сертификати и гаранции от производителя, за да сте сигурни, че сте инвестирали в продукт, които ще ви осигури необходимото качество на сън.

Матраците, чиито състав е от естествени материали, със сигурност, се нуждаят от повече грижи от синтетичните, но смятаме, че това напълно си струва. Ние от Sleepzone сме убедени във факта, че качеството на съня е от огромно значение, за да водим щастлив и активен начин на живот. Ако сте от хората, страдащи от алергия или кожата ви е чувствителна, или пък имате малко дете, то със сигурност естествените материали са правилното решение за вас.

17 юни 2022
Каква е разликата между еднолицев и двулицев матрак?

Изборът на матрак може да бъде много труден. Когато започнете да търсите подходящия ще забележите, че основно те се делят на еднолицев и двулицев.

прочети още
21 декември 2021
Твърдост на матраците. Твърд или мек матрак да изберем?

Ако сте решили, че е време да смените старите си матраци с нови, вероятно се натъквате на всякаква информация - какво е най-добре да се купи, какво да изберете и за какво да внимавате.

прочети още
14 декември 2022
Кои матраци са подходящи за хора склонни към алергии?

Никога не можете напълно да се отървете от алергиите, но можете да направите много, за да премахнете алергените от спалнята си и да направите съня си необезпокоен.

прочети още
17 ноември 2022
Кои са основните характеристики на качествените матраци?

В публикацията сме отговорили на много въпроси, свързани с характеристиките на матрака, за да изберете най-подходящия за вас.

прочети още
31 януари 2023
Видове дамаски за легла Mattro

Придайте на своята спаля стил и я превърнете в изискано и уютно място с безплатния избор на дамаски за легла Mattro.

прочети още
2 февруари 2023
Богат избор от дамаски за дивани и холови ъгли Mattro

Определено, когато купувате диван или холов ъгъл, едно от основните предимства е да имате възможност за избор на дамаската. Важно е да разполагате с този избор, за да може перфектно да съчетаете цветовете с останалата част от жилището си.

прочети още
3 ноември 2022
Защо си заслужава да инвестираме повече при покупка на матрак?

В този материал сме подбрали 5 причини защо си заслужава да инвестирате в матрака си и как да изберете подходящия размер.

прочети още
13 октомври 2022
От значение ли е височината на матрака?

Височината на матрака има значение и е важно да се вземе предвид при закупуването на нов матрак, както и състава, разбира се.

прочети още
28 септември 2022
Какво представляват боксспринг леглата и какви са предимствата им?

Ако си търсите ново легло, може би сте се сблъсквали с термина "боксспринг". Но какво представлява леглото с боксспринг и какви са неговите предимства?

прочети още
19 септември 2022
Как да изберем матрак и възглавница според обичайната ни позиция за сън?

Матракът и възглавницата са от съществено значение за добрия и пълноценен сън. Изберете ги от доверен доставчик, какъвто е Sleepzone и се насладете на качество, добре подбран състав и голямо разнообразие.

прочети още
12 август 2022
Кои са иновациите при матраците?

Сънят вече не е скучен, защото в продължения на десетилетия най-големите компании развиват различни иновации, които определено могат да намерят приложение във вечерната ви почивка.

прочети още
29 юли 2022
Мит ли е "разкрасителният" сън?

Колко често сте чували фразата “разкрасителен сън”? Разпространена заблуда е, че следобедната дрямка има този ефект, но това съвсем не е така.

прочети още
15 юли 2022
Съвети за модерно обзавеждане на спалня

Изминали сте дългия път към закупуването на нов дом и вече и се насочвате към обзавеждането му? Именно това е частта, в която можете да се развихрите и да помислите за добро и удобно решение, което ще ползвате дълги години.

прочети още
23 юни 2022
Характеристики на двулицевите матраци

Двулицевият матрак е една от най-предпочитаните опции сред потребителите. Възможността да обръщате двете страни на матрака при нужда, е изключително комфортно.

прочети още
10 юни 2022
Как да поддържаме матрака чист?

Сънят е изключително важен за вашето физическо и психическо здраве. Затова е добре да му обърнете специално внимание, особено когато става дума за чистотата.

прочети още
20 април 2022
Кога топ матракът е правилният избор за вас?

С времето матракът може да се деформира, да стане плосък, неравен и да загуби комфорта си. Има решение, с което можем да предотвратим това, или поне да забавим процеса. Решението е покупка на топ матрак, който може да подобри качеството на съня ви.

прочети още
30 март 2022
Кога е време да сменим старата си възглавница?

Всички знаем колко е важно да се наспиваме добре през нощта. Средата за сън и комфортът ни влияят на качеството на съня ни. Остарялата, неудобна възглавница затруднява много повече заспиването и може да доведе до още куп неприятности.

прочети още
9 февруари 2022
Необходим ли ви е протектор за матрак?

Купуването на матрак е важно решение за всеки човек. Сънят е изключително важен за цялостното физическо и психическо състояние на човека, затова трябва да се избира внимателно. Но трябва ли протектор за матрак, след като той вече е закупен, ще разберете в днешната статия.

прочети още
14 януари 2022
Защо е важен съставът на матрака?

Всеки един от факторите на матрака е изключително важен за качеството на съня и цялостното състояние на тялото и ума ви. Затова днес ще ви помогнем да разберете защо е важен съставът на матрака ви и как правилно да го изберете.

прочети още
30 декември 2021
От къде да купим матрак в България?

Ако сте решили, че е време да се сдобиете с нов матрак, то вероятно се питате къде и как може да го направи. Новият матрак ще ви предостави възможността да спите по-пълноценно и да се насладите на по-качествен сън за по-кратко време. 

прочети още
30 ноември 2021
Размери на матраци – стандартни и нестандартни размери

Колко е важно да можете да направите изборите, от които имате нужда. Матраците са най-важните за създаване на максимален комфорт и е важно да знаете, че можете да ги получите във всеки размер.

прочети още
17 ноември 2021
Размери и цени на матраци. Как да изберем?

Важно е да изберете подходящ матрак, за да можете да се насладите на максимален комфорт за позицията на тялото си и за качеството на съня си.

прочети още
9 ноември 2021
Какъв е срокът на годност на матраците и колко често трябва да ги сменяме? 

Матракът е най-важният за качеството на съня и вашето удобство по време на спане.

прочети още