Мисията на матраци ТЕД за екологични зелени инициативи

Мисията на матраци ТЕД за екологични зелени инициативи
23 октомври 2023

Всяка година огромни количества индустриални суровини се обявяват за отпадъци. Този проблем на промишлените отпадъци има сериозно въздействие върху околната среда и представлява икономически загуби. В качеството си на водеща компания на българския пазар, ТЕД БЕД осъзнава задължението си да намали негативното въздействие, като подобрява управлението на производствените процеси, използва отпадъците като ресурс и подкрепя зелени инициативи.

Матраци ТЕД и анализирането на въглеродния отпечатък

Първата оценка на въглеродния отпечатък е вече факт. Съвместно с експертите от Wind of Change и при съдействието на всички отдели, се провежда измерване на въглеродните емисии, които се генерират. ТЕД проучват пътя на всеки материал от началото на доставката, през производствения процес и последващия логистичен път през дистрибутори, през клиентския маршрут до физическите магазини и онлайн платформи с използване на куриерски услуги, като завършват с доставката на крайния продукт в ръцете на клиентите.

Матраци ТЕД използват метода Carbon Balance

Използваният метод Carbon Balance e инструмент с 20-годишен опит, предназначен за измерване и анализ на емисиите на парникови газове на физически лица, компании и институции. Тези данни са в съответствие със стандартите за изчисляване и отчитане на емисиите на парникови газове на организации, както определено от EN ISO 14069, GHG протокола за парникови газове и световната платформа CDP, която разполага с най-голямата база данни за околната среда в света.

ФЕЦ - инвестиране на матраци ТЕД в зелена енергия

След извършената оценка, беше изготвен подробен доклад с конкретни насоки и бъдещи стъпки за по-ефективно управление на ресурсите и процесите, включително използването на съществуваща соларна инсталация, създаване на служебен автобус, прехвърляне към електрически транспортни средства, насърчаване на употребата на велосипеди и електрически мотокари, намаляване на използването на самолети, повторно използване на суровини и материали, използване на рециклирани материали за продуктите и опаковките, въвеждане на по-екологични ястия в ресторанта и други подобни инициативи.


Матраци ТЕД и подобряване на качеството на питейната вода, чрез пречиствателна станция

България разполага с богати ресурси от минерални води, но въпреки това, качеството на питейната вода в множество области на страната се нуждае от подобрение, както посочват данните на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Проблеми като високо съдържание на нитрати в райони с интензивно земеделие и отклонения в цвят, мирис, вкус и мътност се наблюдават, което, въпреки че не представлява здравен риск, е важно за комфорта и удовлетворението на хората.

В осъзнаване на важността на водата за здравето и благополучието на целия екип, в момента ТЕД осигуряват чиста минерална вода, която е достъпна за всички служители във фабриката. Планира се внедряването на пречиствателна станция за питейна вода, която ще доведе до следните положителни изменения:

Намаляване на емисиите от транспортиране на вода.
Съкращаване на потреблението на галони (в настоящия момент: 250 галона по 19 литра на месец).
Намаляване на загубите във водоснабдителната мрежа за питейна вода.

Това представлява следващата стъпка в плана им за намаляване на въглеродния отпечатък и подобряване на качеството на околната среда.

Масиас - от технологичен отпадък до суровина

Матраци ТЕД, в сътрудничество с водещ производител на индустриални машини, разработват иновативна инсталация, която преобразува технологични отпадъчни материали в ценни влакна, готови да бъдат използвани отново в производствен процес. Този подход се прилага към най-широко използваните материали в продуктите - дунапрен, текстил и вата. Благодарение на патентованата инсталация за рязане и разпухване на меки материали, те успешно получават перфектния пълнеж за висококачествените им изделия.

През последните 7 години, чрез усъвършенствано шредиране и оползотворяване, ТЕД постигат внушителни резултати в рециклирането на отпадъците:

  • 1350 тона влакна бяха възстановени и използвани отново.
  • 1250 тона пяна бяха успешно преобразувани и рециклирани.
  • Съкратихме производствения отпадък с цели 2000 тона.

Този иновативен подход към устойчивостта не само спомага за опазване на околната среда, но и подчертава стремлението към иновация и високи стандарти в производството.

Стъпки към опазване на околната среда и устойчивост в производството с матраци ТЕД

В стремежа към опазване на околната среда и устойчивост в производството ТЕД прилагат следните иновативни практики:

  • Активно се използват рециклируеми и естествени материали, когато годността на продукта го позволява.
  • Остатъчният дървен материал се подлага на стриктна сортировка и преработка, гарантирайки, че нищо не се изпира на отпадъци.
  • Остатъчният компонент от дървесината се предоставя на специализирана фирма, която произвежда екобрикети и други устойчиви продукти за домакинствата.
  • Инвестирането в съвременни машини с повишен капацитет на производство, ниска консумация на електроенергия и по-дълъг интервал между профилактиките, намалявайки така енергийния отпечатък.
  • В зоната около фабриката на "Матраци ТЕД" има разделни контейнери за събиране на отпадъци, които се извозват и обработват от специализирани машини.
  • В производството на "Матраци ТЕД" се използват лепила на водна основа и термостопящи (безацетонови) лепила, които са безопасни както за околната среда, така и за хората.

Освен това, вертикално интегрирана производствена структура намалява емисиите от транспорт, тъй като множество от производствените им материали са произведени в близката близост, а компресираната опаковка на матраците допълнително намалява натоварването на околната среда.

17 юни 2022
Каква е разликата между еднолицев и двулицев матрак?

Изборът на матрак може да бъде много труден. Когато започнете да търсите подходящия ще забележите, че основно те се делят на еднолицев и двулицев.

прочети още
21 декември 2021
Твърдост на матраците. Твърд или мек матрак да изберем?

Ако сте решили, че е време да смените старите си матраци с нови, вероятно се натъквате на всякаква информация - какво е най-добре да се купи, какво да изберете и за какво да внимавате.

прочети още
14 декември 2022
Кои матраци са подходящи за хора склонни към алергии?

Никога не можете напълно да се отървете от алергиите, но можете да направите много, за да премахнете алергените от спалнята си и да направите съня си необезпокоен.

прочети още
26 юли 2023
Как да определите правилната височина на възглавницата за идеален сън?

Възглавниците играят важна роля за качествения сън и общото здраве. Правилно подбраната височина може да допринесе за отлично спане и намали риска от проблеми.

прочети още
29 септември 2023
Предимства и недостатъци на различните материали при избора на матрак

Изборът на матрак е основна част от обзавеждането на дома, тъй като той внася необходимия комфорт в спалното помещение, където е от особена важност да се чувстваме добре. Ето защо, когато избираме матрак, трябва да се поинтересуваме от какви материали трябва да изработен той, за да предостави нужното удобство точно на нашето тяло, според индивидуалните ни предпочитания.

прочети още
26 септември 2023
Матраци по поръчка

В SleepZone.bg предлагаме изработка и безплатна доставка на матраци с размер по поръчка от MATTRO, ТЕД, НАНИ, Парадайс и други и промоционални отстъпки до -80%.

прочети още
8 април 2024
Дамаски за легла Савина и Елиа от матраци Mattro

В съвременния свят, където ежедневието е изпълнено с бързина и стрес, домът ни служи като светилище на спокойствие и уют. Mattro, водещ производител на мебели, разбира колко е важно да се създаде такова пространство и представя своята ексклузивна колекция дамаски за легла Елиа и Савина. С акцент върху лукса и комфорта, тези дамаски преобразяват всяко спално помещение, предоставяйки елегантност и стил, без да се прави компромис с практичността.

прочети още
19 септември 2023
Тапицирани легла с вградено съхранение: Практичност и елегантност

Когато става въпрос за спалнята, комфортът и практичността на мебелите играят важна роля. Тапицираните легла с вградено съхранение са съвременно и функционално решение, което обединява стил и удобство.

прочети още
27 юли 2023
Съвети при избор на детски матрак

В тази статия ще ви предоставим съвети, които да ви помогнат при избора на най-подходящия детски матрак. Нека се запитаме: Какъв трябва да е бебешкия матрак? Заложете на качество и безопасност, за да изберете най-добрия детски матрак.

прочети още
9 ноември 2023
Матраци ТЕД печели приз за "Сребърен партньор" на годишните награди на SOS Детски селища България

SOS Детски селища България са пионерска гражданска правозащитна организация в страната, ангажирана с непосредствената грижа за деца в уязвимо положение чрез иновативния модел на SOS семействата.

прочети още
14 ноември 2023
Избор на дамаска за тапицирано легло Сена от Mattro

Във всяко домакинство тапицираните мебели играят важна роля в създаването на уют и стил в интериора. Тапицираните легла, като леглото Сена от Mattro, не само предоставят комфортно място за почивка, но и служат като ключов акцент в декора на спалнята.

прочети още
21 ноември 2023
Чуден сън с чудна кауза от матраци ISLEEP

Матраци isleep си партнира с Академия за деца със слухови проблеми Анди и Ая. Всяко дете заслужава възможност за развитие, независимо от физическите особености.

прочети още
13 септември 2023
Как да поддържате и почиствате дивана си? Практични съвети за грижа за мебелите

Той предоставя уют и комфорт, но изисква и редовна грижа, за да запази своята красота и функционалност. В тази статия ще ви предоставим ценни съвети за почистване и поддръжка на дивана си, включително и как да го почистите с препарат за сухо почистване на диван.

прочети още
29 ноември 2023
ЕКОН-91 ООД с успешно оптимизиране на ресурсите

Вграждането на системата за автоматизирано пълнене и изваждане на ядра от пенолатекс в производствения процес е ключова стъпка за изключителна оптимизация на цялата операция. Този напредък значително преобразява методите на пълнене и изваждане на пенолатексовите ядра чрез пълна автоматизация.

прочети още
28 август 2023
Психология на цветовете и как влияе изборът на цвят на дивана?

В тази статия ще проучим как цветовете могат да влияят на избора на диван, както и как тази нюансирана психология може да бъде съчетана с размери и цени, за да създадете перфектното попълнение за вашия дом.

прочети още
5 октомври 2023
Предимства на подматрачни рамки с повдигащ механизъм

Подматрачните рамки с повдигащ механизъм са компактно решение за всеки потребител. Те ви осигуряват допълнително пространство за съхраняване на вещи и багаж.

прочети още
27 септември 2023
Спалня и матрак в едно: Комбиниране на комфорт и стил

В SleepZone.bg вярваме, че спалнята е място за релаксация. Затова създадохме уникална колекция от модерни спални комплекти с матрак за изключителен комфорт.

прочети още
4 октомври 2023
5 характеристики, за които да следим при покупката на подматрачна рамка

При избор на правилна подматрачна рамка ще си осигурите стабилна опора, персонална твърдост и допълнителни удобства. Тук ще разгледаме основните специфики:

прочети още
20 декември 2023
Матраци Магнифлекс с грижа към околната среда

Започнала като скромен семеен бизнес, притежаван от семейство Магни, днес тя се нарежда сред водещите производители на матраци и аксесоари за съня. Тази италианска компания изгражда своята философия върху убеждението, че инвестицията в здраве и комфорт никога не е изгубена и също така силно подкрепя идеята, че като запазим нашата природа, ние подаряваме бъдеще на следващите поколения, предоставяйки им по-чиста и по-зелена планета, в която да израснат.

прочети още
27 октомври 2023
Качество и устойчивост в производството на матраци ТЕД

От матраци ТЕД държат на високите стандарти и сертифицират своите продукти в утвърдени международни лаборатории. Имат сертификация за медицински изделия от ИАЛ.

прочети още
3 октомври 2023
Защо да изберем матрак с покет пружини

Покет пружините следват извивките на тялото и осигуряват подходяща подкрепа, адаптират се спрямо движенията на спящия, предотвратявайки изкривявания и болки.

прочети още
26 септември 2023
Матраци и продукти за съня на изплащане

Пазаруване на изплащане с 0% лихва! Вече е възможно със SleepZone.bg и TBI - при поръчка на продукт/и за над 150 лв. на четири равни вноски. Безплатна доставка.

прочети още
18 септември 2023
Спалня или легло за малки апартаменти: Как да оптимизираме пространството?

Цените на нашите спални комплекти и легла за малки стаи са конкурентни, благодарение на промоционалните отстъпки, достигащи до 40% намаление. Безплатна доставка

прочети още
13 ноември 2023
Матраци Магнифлекс - партньорство с БТС и специален еднократен грант до 5000 лв. за оборудване на хижи

Интересът към туризмът в планината е в нарастване през последните години, като все повече хора избират разходките и преходите в планината като начин за възстановяване и повторно откриване на природата. Хижите и техният уникален чар станаха все по-популярни.

прочети още
1 декември 2022
Най-популярните естествени материали при матраците

В тази статия сме ви подготвили повече информация за това кои са подходящите естествени материали при матраците, а също така и кои са предимствата от избора на такъв вид матрак за вашия дом.

прочети още
17 август 2023
Съчетание на стил и удобство: Как да изберем идеалния разтегателен диван за ежедневна употреба?

Изборът на правилния диван може да се окаже предизвикателство, но с основните принципи и съвети при избора на дивани, можем да ви насочим към идеалния избор.

прочети още
17 ноември 2022
Кои са основните характеристики на качествените матраци?

В публикацията сме отговорили на много въпроси, свързани с характеристиките на матрака, за да изберете най-подходящия за вас.

прочети още
31 януари 2023
Видове дамаски за легла Mattro

Придайте на своята спаля стил и я превърнете в изискано и уютно място с безплатния избор на дамаски за легла Mattro.

прочети още
5 октомври 2023
Топ матраци с мемори пяна - предимства

Топ матраци с мемори пяна - гарантирано ще ви доставят релаксираща почивка и спокоен сън, за да се събуждате с усмивка, заредени и пълни с енергия за новия ден.

прочети още
2 август 2023
Иновативни матраци за бебета. Технологии и предимства

Изборът на правилния матрак за бебето е от съществено значение за здравословния му сън и развитие. Вземете предвид материала, твърдостта и вентилацията.

прочети още
2 февруари 2023
Богат избор от дамаски за дивани и холови ъгли Mattro

Определено, когато купувате диван или холов ъгъл, едно от основните предимства е да имате възможност за избор на дамаската. Важно е да разполагате с този избор, за да може перфектно да съчетаете цветовете с останалата част от жилището си.

прочети още
3 октомври 2023
Задължителни ли са подматрачните рамки

Подматрачните рамки са задължителни при двулицев матрак. Те удължават експлоатационния му период. Не се изисква подматрачна рамка единствено за еднолицев матрак

прочети още
8 август 2023
Дамаски за спални от НАНИ

Леглото е едно от основните елементи в обзавеждането на всяко спално помещение. Сега имате възможност да се погрижите за всеки детайл с разнообразието от дамаски, които матраци НАНИ предоставят.

прочети още
28 юни 2023
Матраци навити на руло

Ролирането на матраците е технология, която се е създала с цел улеснение производителите и клиентите. Полираните модели, се доставят в специална кутия от картон, която е лесна за пренасяне и превозване. Освен компактен вид и по-лесно доставяне, този начин на доставяне, на двулицевите матраци гарантира висока хигиена и защитена доставка.

прочети още
10 август 2023
Как пълнежите определят усещането на възглавниците?

Възглавниците играят решаваща роля за качествения сън и комфорт през нощта. Един от ключовите фактори, които влияят на техните характеристики, е изборът на подходящ пълнеж.

прочети още
3 ноември 2022
Защо си заслужава да инвестираме повече при покупка на матрак?

В този материал сме подбрали 5 причини защо си заслужава да инвестирате в матрака си и как да изберете подходящия размер.

прочети още
24 юли 2023
Колко е важна поддръжката и правилното обръщане на детския матрак?

Детските матраци играят ключова роля в здравословния сън и правилния растеж на вашето дете. Качественият детски матрак предоставя необходимата поддръжка и комфорт, които са от съществено значение за добър и здравословен сън през нощта.

прочети още
13 октомври 2022
От значение ли е височината на матрака?

Височината на матрака има значение и е важно да се вземе предвид при закупуването на нов матрак, както и състава, разбира се.

прочети още
28 септември 2022
Какво представляват боксспринг леглата и какви са предимствата им?

Ако си търсите ново легло, може би сте се сблъсквали с термина "боксспринг". Но какво представлява леглото с боксспринг и какви са неговите предимства?

прочети още
19 септември 2022
Как да изберем матрак и възглавница според обичайната ни позиция за сън?

Матракът и възглавницата са от съществено значение за добрия и пълноценен сън. Изберете ги от доверен доставчик, какъвто е Sleepzone и се насладете на качество, добре подбран състав и голямо разнообразие.

прочети още
12 август 2022
Кои са иновациите при матраците?

Сънят вече не е скучен, защото в продължения на десетилетия най-големите компании развиват различни иновации, които определено могат да намерят приложение във вечерната ви почивка.

прочети още
29 юли 2022
Мит ли е "разкрасителният" сън?

Колко често сте чували фразата “разкрасителен сън”? Разпространена заблуда е, че следобедната дрямка има този ефект, но това съвсем не е така.

прочети още
15 юли 2022
Съвети за модерно обзавеждане на спалня

Изминали сте дългия път към закупуването на нов дом и вече и се насочвате към обзавеждането му? Именно това е частта, в която можете да се развихрите и да помислите за добро и удобно решение, което ще ползвате дълги години.

прочети още
23 юни 2022
Характеристики на двулицевите матраци

Двулицевият матрак е една от най-предпочитаните опции сред потребителите. Възможността да обръщате двете страни на матрака при нужда, е изключително комфортно.

прочети още
10 юни 2022
Как да поддържаме матрака чист?

Сънят е изключително важен за вашето физическо и психическо здраве. Затова е добре да му обърнете специално внимание, особено когато става дума за чистотата.

прочети още
20 април 2022
Кога топ матракът е правилният избор за вас?

С времето матракът може да се деформира, да стане плосък, неравен и да загуби комфорта си. Има решение, с което можем да предотвратим това, или поне да забавим процеса. Решението е покупка на топ матрак, който може да подобри качеството на съня ви.

прочети още
30 март 2022
Кога е време да сменим старата си възглавница?

Всички знаем колко е важно да се наспиваме добре през нощта. Средата за сън и комфортът ни влияят на качеството на съня ни. Остарялата, неудобна възглавница затруднява много повече заспиването и може да доведе до още куп неприятности.

прочети още
9 февруари 2022
Необходим ли ви е протектор за матрак?

Купуването на матрак е важно решение за всеки човек. Сънят е изключително важен за цялостното физическо и психическо състояние на човека, затова трябва да се избира внимателно. Но трябва ли протектор за матрак, след като той вече е закупен, ще разберете в днешната статия.

прочети още
14 януари 2022
Защо е важен съставът на матрака?

Всеки един от факторите на матрака е изключително важен за качеството на съня и цялостното състояние на тялото и ума ви. Затова днес ще ви помогнем да разберете защо е важен съставът на матрака ви и как правилно да го изберете.

прочети още
30 декември 2021
От къде да купим матрак в България?

Ако сте решили, че е време да се сдобиете с нов матрак, то вероятно се питате къде и как може да го направи. Новият матрак ще ви предостави възможността да спите по-пълноценно и да се насладите на по-качествен сън за по-кратко време. 

прочети още
30 ноември 2021
Размери на матраци – стандартни и нестандартни размери

Колко е важно да можете да направите изборите, от които имате нужда. Матраците са най-важните за създаване на максимален комфорт и е важно да знаете, че можете да ги получите във всеки размер.

прочети още
17 ноември 2021
Размери и цени на матраци. Как да изберем?

Важно е да изберете подходящ матрак, за да можете да се насладите на максимален комфорт за позицията на тялото си и за качеството на съня си.

прочети още
9 ноември 2021
Какъв е срокът на годност на матраците и колко често трябва да ги сменяме? 

Матракът е най-важният за качеството на съня и вашето удобство по време на спане.

прочети още