Кои са основните характеристики на качествените матраци?

Кои са основните характеристики на качествените матраци?
17 ноември 2022
Сънят е здраве и това е максима, която е позната на всеки един от нас. Но как да се радваме на качествен и здравословен сън? Матракът е един от ключовите елементи за това. Когато купуваме матрак обаче, има много съмнения, които ни измъчват, например какви характеристики трябва да притежава той? Има ли различни матраци за различните възрасти? Кое най-добре отговаря на моите вкусове и нужди? В публикацията, която сме ви подготвили сме отговорили на много въпроси, свързани с характеристиките на матрака и според тях може да прецените кой е най-подходящият избор за вас.

Защо сънят е толкова важен?

Спането върху качествен матрак е от съществено значение за пълноценната почивка, здравия сън и цялостното ви здравословно състояние. Добрият сън помага на имунната система, нервната система, подобрява кръвообращението, помага на опорно-двигателния апарат, сърцето, мозъка, метаболизма, очите и кожата. Ако сутрин, след като се събудите изпитвате напрежение или болки в мускулите, гърба или дори и в цялото тяло, то може и проблемът да идва от некачествения или стар матрак.
Както сме казвали неведнъж, не се броят допълнителните часове сън, тоест повече от необходимите 8 часа сън, а дълбочината и възстановяващите свойства на съня. Непрекъснатият сън е от съществено значение, за да бъдете свежи и изпълнение с енергия на сутринта. Понякога матракът се оказва толкова неудобен, че през нощта се събуждаме, за да промените позицията си и да се наместим по-добре.

Характеристики на перфектния матрак

След като прекарвате толкова много време от живота си в сън, защо да не изберете перфектния матрак? Ето и някои от характеристиките, които нашият екип е подбрал:
  • Матракът не трябва да бъде нито прекалено твърд, нито прекалено мек. Твърдият матрак може да причини неудобства и да не ви бъде комфортно, а прекалено мекият няма да се погрижи добре за укрепването и придържането на гърба и врата ви.
  • Твърдо, така че да поддържа добре тялото ни, но без да ни създава дискомфорт. По-твърдият матрак може да се окаже неподходящ за вашето тяло, което ще превърне сутрините в истински кошмар, причинявайки схващания и болезненост в тялото.
  • Повърхността на матрака трябва да бъде равна, без да има наличие на вдлъбнатини.
Адаптивността на матрака към тялото е едно от най-важните свойства, тъй като по този начин ще се осигури добра опора на вашето тяло и най-вече на гръбнака ви.

Видове матраци

Разнообразието от матраци, което се предлага на пазара е огромни и понякога изборът се превръща в не толкова лесен, колкото изглежда на пръв поглед. На българския пазар има изключително много наложили се брандове, които предлагат висококачествени продукти, като в нашия сайт може да откриете голямо разнообразие и модели. Двата основни вида матраци, които се предлагат на пазара са еднолицеви и двулицеви.
  • Еднолицев матрак – Както самото им име подсказва, тези матраци могат да се използват само и единствено от едната страна. Тяхната цена е значително по-ниска, в сравнение с тази на двулицевите варианти. В еднолицевите матраци има вградена дървена рамка. Матраците Mattro предлагат множество качествени еднолицеви матраци, като предлагат варианти, които са изработени от висококачествени материали. Тези матраци не са пружинни и в сърцевината си имат memory пяна, която подпомага за правилната позиция на тялото ви по време на сън.

  • Двулицев матрак – Ако изберете двулицев матрак, трябва задължително да закупите подматрачна рамка, тъй като този вид матраци са предназначени за сън и от двете си страни, като следователно и двете страни са меки. Едно от основните предимства за хората е това, че двулицевият матрак им предлага по-дълъг експлоатационен период. Съветваме ви, за да запазите максимално формата на матрака си, да го обръщате на всеки 6 месеца. Има множество варианти на двулицеви матраци, които и от двете страни са с различна повърхност, като материалите са съобразени конкретно според сезоните – зима/ лято.

Как да изберете матрака за вас?

Обикновено спите сами или с партньора си, като ви напомняме, че има много варианти на матраци с memory пяна, които позволяват независимост при движение, като може да ги разгледате в нашия уебсайт. А ето и някои допълнителни въпроси, на които да си отговорите преди да започнете търсенето на новия матрак.
  • Колко сте високи? -  Дължината на матрака трябва да бъде достатъчна, като най-лесния начин за измерване е матракът с добавени поне още 10-15 см.
  • Колко тежите? - Ако теглото ви е по-високо, матракът ви трябва да е твърд. По-слабите хора трябва да използват матраци с повече гъвкавост, за да разпределят по-добре тежестта на тялото.
  • Къде ще се позиционира матракът -  вашето обичайно жилище, за стая за гости или за второто ви жилище? Очевидно един матрак не трябва да има същото качество, ако ще го използвате всеки ден или само от време на време.
  • Какъв е вашият бюджет? – Цените варират и са изключително разнообразни, като ще го забележите при матраците с различни характеристики.

Не забравяйте, че в Sleepzone ще откриете разнообразие от опции за вашия нов матрак, който ще използвате години наред. Изберете правилната опция за нуждите на вашето тяло и скоро ще се насладите на по-добър и качествен сън, както и на по-добре състояние и повече енергия. Ако смятате за необходимо, моля, свържете се с нашите служители, които ще ви консултират спрямо изискваните характеристики и бюджет кой вариант би бил най-добър. Ние ви очакваме!

14 декември 2022
Кои матраци са подходящи за хора склонни към алергии?

Никога не можете напълно да се отървете от алергиите, но можете да направите много, за да премахнете алергените от спалнята си и да направите съня си необезпокоен.

прочети още
1 декември 2022
Най-популярните естествени материали при матраците

В тази статия сме ви подготвили повече информация за това кои са подходящите естествени материали при матраците, а също така и кои са предимствата от избора на такъв вид матрак за вашия дом.

прочети още
31 януари 2023
Видове дамаски за легла Mattro

Придайте на своята спаля стил и я превърнете в изискано и уютно място с безплатния избор на дамаски за легла Mattro.

прочети още
2 февруари 2023
Богат избор от дамаски за дивани и холови ъгли Mattro

Определено, когато купувате диван или холов ъгъл, едно от основните предимства е да имате възможност за избор на дамаската. Важно е да разполагате с този избор, за да може перфектно да съчетаете цветовете с останалата част от жилището си.

прочети още
3 ноември 2022
Защо си заслужава да инвестираме повече при покупка на матрак?

В този материал сме подбрали 5 причини защо си заслужава да инвестирате в матрака си и как да изберете подходящия размер.

прочети още
13 октомври 2022
От значение ли е височината на матрака?

Височината на матрака има значение и е важно да се вземе предвид при закупуването на нов матрак, както и състава, разбира се.

прочети още
28 септември 2022
Какво представляват боксспринг леглата и какви са предимствата им?

Ако си търсите ново легло, може би сте се сблъсквали с термина "боксспринг". Но какво представлява леглото с боксспринг и какви са неговите предимства?

прочети още
19 септември 2022
Как да изберем матрак и възглавница според обичайната ни позиция за сън?

Матракът и възглавницата са от съществено значение за добрия и пълноценен сън. Изберете ги от доверен доставчик, какъвто е Sleepzone и се насладете на качество, добре подбран състав и голямо разнообразие.

прочети още
12 август 2022
Кои са иновациите при матраците?

Сънят вече не е скучен, защото в продължения на десетилетия най-големите компании развиват различни иновации, които определено могат да намерят приложение във вечерната ви почивка.

прочети още
29 юли 2022
Мит ли е "разкрасителният" сън?

Колко често сте чували фразата “разкрасителен сън”? Разпространена заблуда е, че следобедната дрямка има този ефект, но това съвсем не е така.

прочети още
15 юли 2022
Съвети за модерно обзавеждане на спалня

Изминали сте дългия път към закупуването на нов дом и вече и се насочвате към обзавеждането му? Именно това е частта, в която можете да се развихрите и да помислите за добро и удобно решение, което ще ползвате дълги години.

прочети още
23 юни 2022
Характеристики на двулицевите матраци

Двулицевият матрак е една от най-предпочитаните опции сред потребителите. Възможността да обръщате двете страни на матрака при нужда, е изключително комфортно.

прочети още
17 юни 2022
Каква е разликата между еднолицев и двулицев матрак?

Изборът на матрак може да бъде много труден. Когато започнете да търсите подходящия ще забележите, че основно те се делят на еднолицев и двулицев.

прочети още
10 юни 2022
Как да поддържаме матрака чист?

Сънят е изключително важен за вашето физическо и психическо здраве. Затова е добре да му обърнете специално внимание, особено когато става дума за чистотата.

прочети още
20 април 2022
Кога топ матракът е правилният избор за вас?

С времето матракът може да се деформира, да стане плосък, неравен и да загуби комфорта си. Има решение, с което можем да предотвратим това, или поне да забавим процеса. Решението е покупка на топ матрак, който може да подобри качеството на съня ви.

прочети още
30 март 2022
Кога е време да сменим старата си възглавница?

Всички знаем колко е важно да се наспиваме добре през нощта. Средата за сън и комфортът ни влияят на качеството на съня ни. Остарялата, неудобна възглавница затруднява много повече заспиването и може да доведе до още куп неприятности.

прочети още
9 февруари 2022
Необходим ли ви е протектор за матрак?

Купуването на матрак е важно решение за всеки човек. Сънят е изключително важен за цялостното физическо и психическо състояние на човека, затова трябва да се избира внимателно. Но трябва ли протектор за матрак, след като той вече е закупен, ще разберете в днешната статия.

прочети още
14 януари 2022
Защо е важен съставът на матрака?

Всеки един от факторите на матрака е изключително важен за качеството на съня и цялостното състояние на тялото и ума ви. Затова днес ще ви помогнем да разберете защо е важен съставът на матрака ви и как правилно да го изберете.

прочети още
30 декември 2021
От къде да купим матрак в България?

Ако сте решили, че е време да се сдобиете с нов матрак, то вероятно се питате къде и как може да го направи. Новият матрак ще ви предостави възможността да спите по-пълноценно и да се насладите на по-качествен сън за по-кратко време. 

прочети още
21 декември 2021
Твърдост на матраците. Твърд или мек матрак да изберем?

Ако сте решили, че е време да смените старите си матраци с нови, вероятно се натъквате на всякаква информация - какво е най-добре да се купи, какво да изберете и за какво да внимавате.

прочети още
30 ноември 2021
Размери на матраци – стандартни и нестандартни размери

Колко е важно да можете да направите изборите, от които имате нужда. Матраците са най-важните за създаване на максимален комфорт и е важно да знаете, че можете да ги получите във всеки размер.

прочети още
17 ноември 2021
Размери и цени на матраци. Как да изберем?

Важно е да изберете подходящ матрак, за да можете да се насладите на максимален комфорт за позицията на тялото си и за качеството на съня си.

прочети още
9 ноември 2021
Какъв е срокът на годност на матраците и колко често трябва да ги сменяме? 

Матракът е най-важният за качеството на съня и вашето удобство по време на спане.

прочети още