Кои матраци са подходящи за хора склонни към алергии?

Кои матраци са подходящи за хора склонни към алергии?
14 декември 2022

Алергиите са често срещано състояние за много от нас. Почти една трета от възрастните страдат от алергии. Хората с алергии редовно изпитват сълзене на очите, хрема и сърбеж в гърлото. Те също изпитват нарушения на съня поради назалната си конгестия и дискомфорт.

За щастие е възможно да се заобиколят някои от негативните ефекти, които има върху съня. Никога не можете напълно да се отървете от алергиите, но можете да направите много, за да премахнете алергените от спалнята си и да направите съня си необезпокоен.

Как алергиите влияят на съня?

Близо половината от страдащите от сезонни алергии съобщават, че имат проблеми със съня непрекъснато. Като цяло те са по-уязвими към безсъние, а от това и произтича дневна умора и хронично лишаване от сън. Тяхната назална конгестия също ги излага на риск от сънна апнея и хъркане.

Има пряка връзка между симптомите на алергия и съня, колкото по-тежки са алергиите ви, толкова по-лошо е и качеството на вашия сън и почивка.

  • Безсъние

Страдащите от алергия са повече от два пъти по-склонни да изпитат безсъние (затруднено заспиване или поддържане на съня), отколкото хората без алергии.

По-лесно е да спите, когато дишането се осъществява чрез носа, но ако той е запушен поради алергии, можете да дишате повече през устата си, нарушавайки съня. Дишането през устата също изсушава устната кухина и гърлото, причинявайки дискомфорт и затруднявайки заспиването на първо място.

Съществува пряка зависимост между тежестта на алергичните симптоми и честотата на безсънието.

  • Умора през деня и лишаване от сън

За съжаление, лишаването от сън е често срещан проблем днес. Центърът за контрол и превенция на заболяванията дори го нарича „епидемия на общественото здраве“. Но докато близо две трети от страдащите от алергии не смятат, че спят достатъчно, само една четвърт от хората без алергии чувстват същото.

Симптомите на алергия включват сълзене на очите и хрема, които затрудняват заспиването през нощта. Назалната конгестия често причинява нарушено дишане при сън, като хъркане, което от своя страна нарушава съня. В резултат на това на страдащите от алергия им е трудно да осигурят достатъчно, висококачествен сън редовно и рядко се събуждат добре отпочинали. Това променя функционирането им през деня и влошава настроението им.

Хроничното лишаване от сън не само отслабва имунната система, но също така може да промени дългосрочната имунна защита, увеличавайки риска от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Здравословният сън е от съществено значение за поддържане на добро здраве и контролиране на симптомите на алергия. По време на дълбок сън тялото ви се възстановява и освежава, възстановява мускулите и укрепва имунната ви система. Без достатъчно сън този процес се прекъсва, така че сте по-малко подготвени да се борите със симптомите на алергия на следващия ден.

Алергия към акари - какъв матрак да избера?

Размножаването на акарите се благоприятства от топла и влажна среда и от наличието в къщата на възглавници, меки играчки и пълнеж. Ако премахването на куклите е сравнително лесно, не е възможно да се откажете от матраците и възглавниците за спане, така че е необходимо да се премине към модели, по-подходящи за страдащите от алергии.

Сред смятаните за хипоалергенни материали откриваме мемори пяна и латекс, избрани заради техния комфорт, дори от тези, които за щастие не страдат от алергия към акари. Но защо тези модели биха били най-добрият избор за тази категория хора? Защото тези матраци нямат вътрешни кухини, в които да се гнездят акари, за разлика от традиционните пружинни матраци.

Спално бельо и калъфи за матраци за алергичните към акари

Алергията към акари е широко разпространен медицински проблем, особено при децата, поради което научните изследвания са активни в проучването на решения, които да позволят на страдащите от алергия да управляват болестта по най-добрия възможен начин.

Пример за такова изследване е публикуван през 2003 година - 60 деца с астма, алергични към акари, на възраст между 6 и 15 години, са изследвани в продължение на една година. За общия брой деца, завършили изследването, на 26 субекта са предоставени калъфки за възглавници против акари и калъфи за матраци, докато 21 използват калъфи тип „плацебо“, т.е. направени от обикновени тъкани. В първата група има по-ниска концентрация на алергени в леглата и намалена употреба на инхалаторни и стероидни лечения.

Изследователите завършват своето проучване, посочвайки значимостта да се употребява специализирано покритие за леглата за страдащите от този вид алергия.

Латексови матраци

След посещение при вашия лекар и наличието на алергия към акари е потвърдено. Може да се окаже, че трябва да си закупите нов матрак и ново спално бельо. Казахме, че мемори пяната и латексът са сред най-добрите материали, но латексът сам по себе си е потенциално алергенен за някои хора.

Всъщност алергията към естествен латекс не е толкова рядка. Затова е препоръчително внимателно да прецените заедно с вашия алерголог дали да изберете този вид материал. Ако е необходимо и все още не е направено, лекарят може да предпише допълнителни тестове за алергия, за да провери наличието на това друго алергично заболяване, което може да бъде от контакт и/или инхалация.

Ние в Sleepzone се стараем да предоставим на всеки наш клиент това, което е необходимо за неговите нужди. Разгледайте продуктовата ни гама и ако имате нужда от консултация, свържете се с нашия екип. Вашият сън е важен за нас!

17 юни 2022
Каква е разликата между еднолицев и двулицев матрак?

Изборът на матрак може да бъде много труден. Когато започнете да търсите подходящия ще забележите, че основно те се делят на еднолицев и двулицев.

прочети още
21 декември 2021
Твърдост на матраците. Твърд или мек матрак да изберем?

Ако сте решили, че е време да смените старите си матраци с нови, вероятно се натъквате на всякаква информация - какво е най-добре да се купи, какво да изберете и за какво да внимавате.

прочети още
1 декември 2022
Най-популярните естествени материали при матраците

В тази статия сме ви подготвили повече информация за това кои са подходящите естествени материали при матраците, а също така и кои са предимствата от избора на такъв вид матрак за вашия дом.

прочети още
17 ноември 2022
Кои са основните характеристики на качествените матраци?

В публикацията сме отговорили на много въпроси, свързани с характеристиките на матрака, за да изберете най-подходящия за вас.

прочети още
31 януари 2023
Видове дамаски за легла Mattro

Придайте на своята спаля стил и я превърнете в изискано и уютно място с безплатния избор на дамаски за легла Mattro.

прочети още
2 февруари 2023
Богат избор от дамаски за дивани и холови ъгли Mattro

Определено, когато купувате диван или холов ъгъл, едно от основните предимства е да имате възможност за избор на дамаската. Важно е да разполагате с този избор, за да може перфектно да съчетаете цветовете с останалата част от жилището си.

прочети още
3 ноември 2022
Защо си заслужава да инвестираме повече при покупка на матрак?

В този материал сме подбрали 5 причини защо си заслужава да инвестирате в матрака си и как да изберете подходящия размер.

прочети още
13 октомври 2022
От значение ли е височината на матрака?

Височината на матрака има значение и е важно да се вземе предвид при закупуването на нов матрак, както и състава, разбира се.

прочети още
28 септември 2022
Какво представляват боксспринг леглата и какви са предимствата им?

Ако си търсите ново легло, може би сте се сблъсквали с термина "боксспринг". Но какво представлява леглото с боксспринг и какви са неговите предимства?

прочети още
19 септември 2022
Как да изберем матрак и възглавница според обичайната ни позиция за сън?

Матракът и възглавницата са от съществено значение за добрия и пълноценен сън. Изберете ги от доверен доставчик, какъвто е Sleepzone и се насладете на качество, добре подбран състав и голямо разнообразие.

прочети още
12 август 2022
Кои са иновациите при матраците?

Сънят вече не е скучен, защото в продължения на десетилетия най-големите компании развиват различни иновации, които определено могат да намерят приложение във вечерната ви почивка.

прочети още
29 юли 2022
Мит ли е "разкрасителният" сън?

Колко често сте чували фразата “разкрасителен сън”? Разпространена заблуда е, че следобедната дрямка има този ефект, но това съвсем не е така.

прочети още
15 юли 2022
Съвети за модерно обзавеждане на спалня

Изминали сте дългия път към закупуването на нов дом и вече и се насочвате към обзавеждането му? Именно това е частта, в която можете да се развихрите и да помислите за добро и удобно решение, което ще ползвате дълги години.

прочети още
23 юни 2022
Характеристики на двулицевите матраци

Двулицевият матрак е една от най-предпочитаните опции сред потребителите. Възможността да обръщате двете страни на матрака при нужда, е изключително комфортно.

прочети още
10 юни 2022
Как да поддържаме матрака чист?

Сънят е изключително важен за вашето физическо и психическо здраве. Затова е добре да му обърнете специално внимание, особено когато става дума за чистотата.

прочети още
20 април 2022
Кога топ матракът е правилният избор за вас?

С времето матракът може да се деформира, да стане плосък, неравен и да загуби комфорта си. Има решение, с което можем да предотвратим това, или поне да забавим процеса. Решението е покупка на топ матрак, който може да подобри качеството на съня ви.

прочети още
30 март 2022
Кога е време да сменим старата си възглавница?

Всички знаем колко е важно да се наспиваме добре през нощта. Средата за сън и комфортът ни влияят на качеството на съня ни. Остарялата, неудобна възглавница затруднява много повече заспиването и може да доведе до още куп неприятности.

прочети още
9 февруари 2022
Необходим ли ви е протектор за матрак?

Купуването на матрак е важно решение за всеки човек. Сънят е изключително важен за цялостното физическо и психическо състояние на човека, затова трябва да се избира внимателно. Но трябва ли протектор за матрак, след като той вече е закупен, ще разберете в днешната статия.

прочети още
14 януари 2022
Защо е важен съставът на матрака?

Всеки един от факторите на матрака е изключително важен за качеството на съня и цялостното състояние на тялото и ума ви. Затова днес ще ви помогнем да разберете защо е важен съставът на матрака ви и как правилно да го изберете.

прочети още
30 декември 2021
От къде да купим матрак в България?

Ако сте решили, че е време да се сдобиете с нов матрак, то вероятно се питате къде и как може да го направи. Новият матрак ще ви предостави възможността да спите по-пълноценно и да се насладите на по-качествен сън за по-кратко време. 

прочети още
30 ноември 2021
Размери на матраци – стандартни и нестандартни размери

Колко е важно да можете да направите изборите, от които имате нужда. Матраците са най-важните за създаване на максимален комфорт и е важно да знаете, че можете да ги получите във всеки размер.

прочети още
17 ноември 2021
Размери и цени на матраци. Как да изберем?

Важно е да изберете подходящ матрак, за да можете да се насладите на максимален комфорт за позицията на тялото си и за качеството на съня си.

прочети още
9 ноември 2021
Какъв е срокът на годност на матраците и колко често трябва да ги сменяме? 

Матракът е най-важният за качеството на съня и вашето удобство по време на спане.

прочети още