Какъв е срокът на годност на матраците и колко често трябва да ги сменяме? 

Какъв е срокът на годност на матраците и колко често трябва да ги сменяме? 
9 ноември 2021

Смяната на матрака е също важна част от това да заспивате по-бързо и да не се събуждате по време на сън. Трябва да обърнете внимание, че има много различни причини, поради които да смените матрака си.

Една от причините е появата на различни неравности, които или са се получили от заемането на формата на тялото ви, или от деформирането на пяната или гелът, които са използвани за създаването му. Може да е причина и мирис на матрака, болки в гърба и още много.

Смяна на матрака

Причините, поради които трябва да смените матрака си, могат да са много. От промяната на изискванията ви, до самото износване на матрака. Обикновено матракът е с годност между 6 и 10 години в зависимост от класа матрак, който сте избрали. Ако в самото начало сте избрали матрак, който е с ниско или средно качество, може да очаквате, че от 5-тата година нататък ще е нормално да се деформира. Ако обаче сте заложили на висококачествен матрак, тогава вероятно той ще издържи 10 и повече години.

Важно е да отбележим, че матраците се износват и спрямо това колко често се използват. Ако матракът, който сте избрали, се е използвал само няколко пъти в годината на вилна къща, например, тогава е логично, че не се налага да го сменяте толкова често. Сами ще можете да забележите, че този матрак ще бъде много по-малко износен, отколкото този, който използвате всеки ден.

За да запазите матрака максимално време, е важно да използвате протектори за матраци. Непромокаемите протектори ще ви помогнат да запазите хигиената на матрака, както и да го предпазите от телесни течности или разливане на напитка. Почти задължителни са и за детски матраци.

Това може да ви помогне, не само да запазите стария си матрак дълго време, но и да внесете нова свежест като сте сигурни, че дишате чист въздух и ще заспите на чист матрак.

Как да разберете, че е време за смяна?

Обикновено, най-често може да разберете, че е време за смяна, когато усетите болка в гърба, схващания и значителна, и продължителна промяна в съня. Обикновено потребителите разбират, че е време за промяна, когато сменят матрака и спят на друго място и след това се приберат у дома, където качеството на съня се влошава и болките се увеличават. Точно тогава трябва да помислите за смяна.

Често може да забележите, че матраците за смяна започват да хлътват и да се изкривяват. Забелязва се деформираната пяна или пружини, които са използвани за същината на матрака. Материалите отговарят за неговата твърдост, комфорт, за това, колко потъва тялото в матрака, за това да не се мърда, когато партньорът ви се движи и за цялостното състояние на матрака и вашия сън.

Освен физически, може да усетите, че е време за смяна, чрез сетивата си. Понякога матраците започват да излъчват неприятна миризма, която показва, че той трябва да бъде сменен. Ако пренебрегнете този факт, може да започнете да дишате много по-трудно, да забелязвате промени в качеството на съня, както и обостряне на алергии, синузит и други дихателни проблеми.

Съвети да запазите матрака си!

Винаги дръжте домашните любимци далеч от матраците, ако все пак това е невъзможно, задължително използвайте протектор, за максимално предпазване. Игрите на децата върху леглото също могат да съкратят живота на матрака, може да бъде зацапан или да се разлее течност.

Ако искате да запазите матрака си, новите такива имат калъфи, които могат да се свалят и перат, което прави хигиенната поддръжка много по-лесна. По този начин ще можете да запазите чистотата на матрака и да се насладите на перфектен сън.

За да запазите матрака си по-дълго, може да използвате и топ матраци, които да прикрият леки неравности и да запазите матрака още известно време. Закупуването на топ матраци е временно решение, което ще запази още малко вашите основни матраци.

Не забравяйте, че можете да закупите нов матрак и онлайн. Много лесно може да сравните цените в категории двулицеви и еднолицеви матраци и да се посъветвате с консултантите, които да ви дадат най-добрите предложения.

Качеството на съня ще ви даде много повече енергия, много по-добро здравословно и цялостно състояние, ще можете да се насладите на дълбок сън, без обичайните болки.

Бъдете смели в избора, защото няма по-важно нещо от качествения сън!

14 декември 2022
Кои матраци са подходящи за хора склонни към алергии?

Никога не можете напълно да се отървете от алергиите, но можете да направите много, за да премахнете алергените от спалнята си и да направите съня си необезпокоен.

прочети още
1 декември 2022
Най-популярните естествени материали при матраците

В тази статия сме ви подготвили повече информация за това кои са подходящите естествени материали при матраците, а също така и кои са предимствата от избора на такъв вид матрак за вашия дом.

прочети още
17 ноември 2022
Кои са основните характеристики на качествените матраци?

В публикацията сме отговорили на много въпроси, свързани с характеристиките на матрака, за да изберете най-подходящия за вас.

прочети още
31 януари 2023
Видове дамаски за легла Mattro

Придайте на своята спаля стил и я превърнете в изискано и уютно място с безплатния избор на дамаски за легла Mattro.

прочети още
2 февруари 2023
Богат избор от дамаски за дивани и холови ъгли Mattro

Определено, когато купувате диван или холов ъгъл, едно от основните предимства е да имате възможност за избор на дамаската. Важно е да разполагате с този избор, за да може перфектно да съчетаете цветовете с останалата част от жилището си.

прочети още
3 ноември 2022
Защо си заслужава да инвестираме повече при покупка на матрак?

В този материал сме подбрали 5 причини защо си заслужава да инвестирате в матрака си и как да изберете подходящия размер.

прочети още
13 октомври 2022
От значение ли е височината на матрака?

Височината на матрака има значение и е важно да се вземе предвид при закупуването на нов матрак, както и състава, разбира се.

прочети още
28 септември 2022
Какво представляват боксспринг леглата и какви са предимствата им?

Ако си търсите ново легло, може би сте се сблъсквали с термина "боксспринг". Но какво представлява леглото с боксспринг и какви са неговите предимства?

прочети още
19 септември 2022
Как да изберем матрак и възглавница според обичайната ни позиция за сън?

Матракът и възглавницата са от съществено значение за добрия и пълноценен сън. Изберете ги от доверен доставчик, какъвто е Sleepzone и се насладете на качество, добре подбран състав и голямо разнообразие.

прочети още
12 август 2022
Кои са иновациите при матраците?

Сънят вече не е скучен, защото в продължения на десетилетия най-големите компании развиват различни иновации, които определено могат да намерят приложение във вечерната ви почивка.

прочети още
29 юли 2022
Мит ли е "разкрасителният" сън?

Колко често сте чували фразата “разкрасителен сън”? Разпространена заблуда е, че следобедната дрямка има този ефект, но това съвсем не е така.

прочети още
15 юли 2022
Съвети за модерно обзавеждане на спалня

Изминали сте дългия път към закупуването на нов дом и вече и се насочвате към обзавеждането му? Именно това е частта, в която можете да се развихрите и да помислите за добро и удобно решение, което ще ползвате дълги години.

прочети още
23 юни 2022
Характеристики на двулицевите матраци

Двулицевият матрак е една от най-предпочитаните опции сред потребителите. Възможността да обръщате двете страни на матрака при нужда, е изключително комфортно.

прочети още
17 юни 2022
Каква е разликата между еднолицев и двулицев матрак?

Изборът на матрак може да бъде много труден. Когато започнете да търсите подходящия ще забележите, че основно те се делят на еднолицев и двулицев.

прочети още
10 юни 2022
Как да поддържаме матрака чист?

Сънят е изключително важен за вашето физическо и психическо здраве. Затова е добре да му обърнете специално внимание, особено когато става дума за чистотата.

прочети още
20 април 2022
Кога топ матракът е правилният избор за вас?

С времето матракът може да се деформира, да стане плосък, неравен и да загуби комфорта си. Има решение, с което можем да предотвратим това, или поне да забавим процеса. Решението е покупка на топ матрак, който може да подобри качеството на съня ви.

прочети още
30 март 2022
Кога е време да сменим старата си възглавница?

Всички знаем колко е важно да се наспиваме добре през нощта. Средата за сън и комфортът ни влияят на качеството на съня ни. Остарялата, неудобна възглавница затруднява много повече заспиването и може да доведе до още куп неприятности.

прочети още
9 февруари 2022
Необходим ли ви е протектор за матрак?

Купуването на матрак е важно решение за всеки човек. Сънят е изключително важен за цялостното физическо и психическо състояние на човека, затова трябва да се избира внимателно. Но трябва ли протектор за матрак, след като той вече е закупен, ще разберете в днешната статия.

прочети още
14 януари 2022
Защо е важен съставът на матрака?

Всеки един от факторите на матрака е изключително важен за качеството на съня и цялостното състояние на тялото и ума ви. Затова днес ще ви помогнем да разберете защо е важен съставът на матрака ви и как правилно да го изберете.

прочети още
30 декември 2021
От къде да купим матрак в България?

Ако сте решили, че е време да се сдобиете с нов матрак, то вероятно се питате къде и как може да го направи. Новият матрак ще ви предостави възможността да спите по-пълноценно и да се насладите на по-качествен сън за по-кратко време. 

прочети още
21 декември 2021
Твърдост на матраците. Твърд или мек матрак да изберем?

Ако сте решили, че е време да смените старите си матраци с нови, вероятно се натъквате на всякаква информация - какво е най-добре да се купи, какво да изберете и за какво да внимавате.

прочети още
30 ноември 2021
Размери на матраци – стандартни и нестандартни размери

Колко е важно да можете да направите изборите, от които имате нужда. Матраците са най-важните за създаване на максимален комфорт и е важно да знаете, че можете да ги получите във всеки размер.

прочети още
17 ноември 2021
Размери и цени на матраци. Как да изберем?

Важно е да изберете подходящ матрак, за да можете да се насладите на максимален комфорт за позицията на тялото си и за качеството на съня си.

прочети още