Какъв е срокът на годност на матраците и колко често трябва да ги сменяме? 

Какъв е срокът на годност на матраците и колко често трябва да ги сменяме? 
9 ноември 2021

Какъв е срокът на годност на матраците и колко често трябва да ги сменяме? 

 

Матракът е най-важният за качеството на съня и вашето удобство по време на спане. Смяната на матрака е също важна част от това да заспивате по-бързо и да не се събуждате по време на сън. Трябва да обърнете внимание, че има много различни причини, поради които да смените матрака си.

Една от причините е появата на различни неравности, които или са се получили от заемането на формата на тялото ви, или от деформирането на пяната или гелът, които са използвани за създаването му. Може да е причина и мирис на матрака, болки в гърба и още много.

 

Смяна на матрака

Причините, поради които трябва да смените матрака си, могат да са много. От промяната на изискванията ви, до самото износване на матрака. Обикновено матракът е с годност между 6 и 10 години в зависимост от класа матрак, който сте избрали. Ако в самото начало сте избрали матрак, който е с ниско или средно качество, може да очаквате, че от 5-тата година нататък ще е нормално да се деформира. Ако обаче сте заложили на висококачествен матрак, тогава вероятно той ще издържи 10 и повече години.

Важно е да отбележим, че матраците се износват и спрямо това колко често се използват. Ако матракът, който сте избрали, се е използвал само няколко пъти в годината на вилна къща, например, тогава е логично, че не се налага да го сменяте толкова често. Сами ще можете да забележите, че този матрак ще бъде много по-малко износен, отколкото този, който използвате всеки ден.

За да запазите матрака максимално време, е важно да използвате протектори за матраци. Непромокаемите протектори ще ви помогнат да запазите хигиената на матрака, както и да го предпазите от телесни течности или разливане на напитка. Почти задължителни са и за детски матраци.

Това може да ви помогне, не само да запазите стария си матрак дълго време, но и да внесете нова свежест като сте сигурни, че дишате чист въздух и ще заспите на чист матрак.

 

Как да разберете, че е време за смяна?

Обикновено, най-често може да разберете, че е време за смяна, когато усетите болка в гърба, схващания и значителна, и продължителна промяна в съня. Обикновено потребителите разбират, че е време за промяна, когато сменят матрака и спят на друго място и след това се приберат у дома, където качеството на съня се влошава и болките се увеличават. Точно тогава трябва да помислите за смяна.

Често може да забележите, че матраците за смяна започват да хлътват и да се изкривяват. Забелязва се деформираната пяна или пружини, които са използвани за същината на матрака. Материалите отговарят за неговата твърдост, комфорт, за това, колко потъва тялото в матрака, за това да не се мърда, когато партньорът ви се движи и за цялостното състояние на матрака и вашия сън.

Освен физически, може да усетите, че е време за смяна, чрез сетивата си. Понякога матраците започват да излъчват неприятна миризма, която показва, че той трябва да бъде сменен. Ако пренебрегнете този факт, може да започнете да дишате много по-трудно, да забелязвате промени в качеството на съня, както и обостряне на алергии, синузит и други дихателни проблеми.

 

Съвети да запазите матрака си!

Винаги дръжте домашните любимци далеч от матраците, ако все пак това е невъзможно, задължително използвайте протектор, за максимално предпазване. Игрите на децата върху леглото също могат да съкратят живота на матрака, може да бъде зацапан или да се разлее течност.

Ако искате да запазите матрака си, новите такива имат калъфи, които могат да се свалят и перат, което прави хигиенната поддръжка много по-лесна. По този начин ще можете да запазите чистотата на матрака и да се насладите на перфектен сън.

За да запазите матрака си по-дълго, може да използвате и топ матраци, които да прикрият леки неравности и да запазите матрака още известно време. Закупуването на топ матраци е временно решение, което ще запази още малко вашите основни матраци.

Не забравяйте, че можете да закупите нов матрак и онлайн. Много лесно може да сравните цените в категории двулицеви и еднолицеви матраци и да се посъветвате с консултантите, които да ви дадат най-добрите предложения.

Качеството на съня ще ви даде много повече енергия, много по-добро здравословно и цялостно състояние, ще можете да се насладите на дълбок сън, без обичайните болки.

Бъдете смели в избора, защото няма по-важно нещо от качествения сън!

10 юни 2022
Как да поддържаме матрака чист?

Сънят е изключително важен за вашето физическо и психическо здраве. Затова е добре да му обърнете специално внимание, особено когато става дума за чистотата. В днешната статия ще ви помогнем със съвети, с които ще може да поддържате матрака си идеално чист.

прочети още
20 април 2022
Кога топ матракът е правилният избор за вас?

С времето матракът може да се деформира, да стане плосък, неравен и да загуби комфорта си. Има решение, с което можем да предотвратим това, или поне да забавим процеса. Решението е покупка на топ матрак, който може да подобри качеството на съня ви. Поставяйки го върху обикновения ви матрак, той може да го запази в добро състояние за много по-дълго време. Всъщност топерите са направени така, че да подобряват и регулират нивото на комфорт и опора на вашия основен матрак.

прочети още
30 март 2022
Кога е време да сменим старата си възглавница?

Всички знаем колко е важно да се наспиваме добре през нощта. Средата за сън и комфортът ни влияят на качеството на съня ни. Остарялата, неудобна възглавница затруднява много повече заспиването и може да доведе до още куп неприятности. Има някои много ясни признаци, че е време за нова възглавница. В тази статия ще се опитаме да ги обобщим всички тях. Така ще ви помогнем да разберете по-лесно, кога е настъпил моментът, в който трябва да се огледаме за нов модел и да направим смяна на възглавницата.

прочети още
9 февруари 2022
Необходим ли ви е протектор за матрак?

Купуването на матрак е важно решение за всеки човек. Сънят е изключително важен за цялостното физическо и психическо състояние на човека, затова трябва да се избира внимателно. Но трябва ли протектор за матрак, след като той вече е закупен, ще разберете в днешната статия.

прочети още
14 януари 2022
Защо е важен съставът на матрака?

Всеки един от факторите на матрака е изключително важен за качеството на съня и цялостното състояние на тялото и ума ви. Затова днес ще ви помогнем да разберете защо е важен съставът на матрака ви и как правилно да го изберете.

прочети още
30 декември 2021
От къде да купим матрак в България?

Ако сте решили, че е време да се сдобиете с нов матрак, то вероятно се питате къде и как може да го направи. Новият матрак ще ви предостави възможността да спите по-пълноценно и да се насладите на по-качествен сън за по-кратко време. Ако усещате, че старият ви матрак има много неравности и е загубил от качествата на състава си, то е време да разучите вариантите да се сдобиете с нов.

прочети още
21 декември 2021
Твърдост на матраците. Твърд или мек матрак да изберем?

Ако сте решили, че е време да смените старите си матраци с нови, вероятно се натъквате на всякаква информация - какво е най-добре да се купи, какво да изберете и за какво да внимавате. Ако не сте купували скоро матрак, то е важно да сте достатъчно информирани, за да можете да изберете модел, който ще бъде до вас поне няколко години. Важно е да заложите и на проверен доставчик/производител, за да сте сигурни в качеството и това от какво е направен самият матрак. Вашето решение сега е важно за съня ви после.

прочети още