Как да изберем матрак и възглавница според обичайната ни позиция за сън?

Как да изберем матрак и възглавница според обичайната ни позиция за сън?
19 септември 2022

Има много фактори, които играят роля за добрия нощен сън: вашият матрак, температурата, разсейващи шумове и светлина (или липса на такава). Но смятали ли сте някога, че възглавницата също може да влияе и то много?

Наличието на правилния матрак е чудесно начало за по-добър сън, но ако възглавницата ви е некачествена, може все още да се въртите, опитвайки се да се настаните удобно.

Защо правилната възглавница има значение?

Намирането на правилната възглавница може значително да подобри качеството ви на сън, защото помага при заемане на поза. Случвало ли ви се е да се събудите сутрин и да кажете: „Сигурно съм спал на криво“, докато се опитвате да масажирате извивката на врата си? Добрата поза за сън ви помага да спите по-добре и да се събуждате без тези болки.

Правилната възглавница ще ви помогне да поддържате гръбнака си в изравнено положение, докато спите, независимо от предпочитаната от вас позиция. С възглавница, която поддържа здравословна стойка, врата, раменете, гърба и бедрата ви ще получат необходимата опора, така че да се събудите без болка.

Спане по гръб

За спящите на гърба си възглавницата ви трябва да поддържа врата и главата ви, но не толкова, че вратът ви да е подпрян под неестествен ъгъл. Не забравяйте, че искате гръбнакът и вратът ви да останат подравнени, докато спите, така че спящите на гърба си трябва да се насочат към средно дебела възглавница.

Странично спане

Ако спите настрани, възглавницата ви трябва да поддържа главата ви в неутрално положение, като я поддържа подравнена с гръбнака ви. Тъй като рамото ви поема по-голямата част от натиска, когато спите на ваша страна, може да искате по-пълна и по-твърда възглавница, за да осигурите необходимата опора на врата си и да свалите част от тежестта от рамото ви.

Спане по корем

Спането по корем е най-стресиращата поза за гърба и врата, затова много експерти препоръчват да се опитате да се обучите да спите в друга поза. Знаем, че не можете да промените навиците си за сън за една нощ, така че ако спите по корем, ще се нуждаете от възглавница, която е по-мека и малко по-малко пълна. Това ще ви помогне да запазите гръбнака си възможно най-неутрален.

Кога трябва да смените възглавницата си?

Въпреки че общото правило за живота на един матрак е около осем години (понякога повече, ако вземете качествен матрак и се грижите за него), вашата възглавница обикновено не издържа толкова дълго. Ще имате нужда от нова възглавница на всеки 18 месеца, въпреки че една добре изработена от мемори пяна ще издържи по-дълго - около три години.

Не сте сигурни дали е време за нова възглавница? Ето няколко начина, по които можете да разберете:

 • Огледайте възглавницата си. Има ли петна? Има ли разкъсвания или дупки? Има ли миризма? Ако сте отговорили с „да“ на някой от тези въпроси, може би е време да се замислите за нова.
 • Ако издържи физическия преглед, опитайте теста със сгъване. Когато сгънете възглавницата си наполовина, тя остава ли сгъната или се връща в първоначалното си положение? Ако остане сгъната, възглавницата ви вероятно е за смяна и може би е време да се сбогувате с нея.

В Sleepzone ви очаква разнообразие от подходящи за вашата поза висококачествени възглавници от подбрани материи и състав. Не се колебайте да ги разгледате и обърнете внимание на матраците, от които може също да имате нужда при оплаквания от нарушаване на съня ви.

Как да изберете правилната възглавница?

Има толкова много опции за възглавници, така че когато става въпрос за избор на правилната за вас, това може да бъде по-сложно. Какви критерии трябва да имате предвид, когато се опитвате да намерите перфектната възглавница? За вашето удобство сме подбрали някои от най-важните критерии за избор на възглавници, за да ви помогнем да вземете решение.

 • Състав

Някои опции за пълнеж включват мемори пяна, пух, синтетичен пух, полиестерен пълнеж, латекс, памук и вълна.

 • Тегло

Възглавницата от мемори пяна или латекс ще бъде по-тежка, докато пухена или синтетична възглавница ще бъде малко по-лека.

 • Плат

Въпреки че ще я покриете с калъфка за възглавница, трябва тъканта на възглавницата ви да е дишаща и издръжлива.

 • Размер

Възглавниците обикновено се предлагат в два размера: стандартен и кралски. За повечето хора стандартната възглавница е достатъчно голяма, но ако предпочитате нещо по-голямо, кралската възглавница може да е подходяща за вас.

 • Качество

Качествено изработената възглавница ще издържи по-дълго и ще ви помогне да спите по-добре. След като решите какъв тип предпочитате, направете проучване и прочетете повече за тях, за да изберете подходящата за вас.

Докато възглавница със стандартен размер ще работи за повечето хора, някои предпочитат по-голяма или по-малка възглавница. Има много различни фактори, които трябва да имате предвид при избора на възглавница с правилния размер. Тези фактори включват:

 • Вашата позиция на сън – Начинът, по който спите, може да повлияе кой размер възглавница е най-подходящ за вас. Спящите настрани може да предпочетат по-дебела мека възглавница, докато спящите на гърба и стомаха си може да спят по-добре с по-тънки възглавници, които намаляват напрежението във врата.
 • Лични предпочитания – Някои хора избират по-плоска възглавница, докато други искат по-пълна.
 • Тип тяло – Спецификите на тялото ви също може да играе роля в размера на възглавницата, от която се нуждаете.
 • Разстояние между врата и рамото

Често задавани въпроси

Как да перете възглавница?

Повечето възглавници могат да се перат в пералня. Отстранете калъфките на възглавницата и изперете двете части поотделно в студена вода при деликатна програма. Използвайте мек сапун (без белина или омекотител). Изплакнете добре, след това изсушете в сушилня на ниска степен, докато изсъхне.

Как да изберем най-добрата възглавница за болки във врата?

Средно твърдата възглавница е най-добрият вариант, ако страдате от болки във врата, и това ще осигури подходяща опора, без да оказва прекалено голям натиск върху която и да е област.

Вашият матрак има ли значение за избора ви на възглавница?

Да, твърдостта на вашия матрак и възглавница трябва да работят заедно, за да осигурят правилно подравняване. Основните причини, поради които един матрак влияе върху избора ви на възглавница:

 • По-мекият матрак ще накара тялото ви да потъне, което с неподходяща възглавница може да доведе до болки във гърба и врата.
 • С твърд матрак тялото ви стои на повърхността и може да се нуждаете от по-мека възглавница за баланс.

Матракът и възглавницата са най-важните фактори за добрия сън, както и за подходящата почивка. Заложете на доверен доставчик, какъвто е Sleepzone, за да може да се насладите на качество, добре подбран състав и голямо разнообразие.

17 юни 2022
Каква е разликата между еднолицев и двулицев матрак?

Изборът на матрак може да бъде много труден. Когато започнете да търсите подходящия ще забележите, че основно те се делят на еднолицев и двулицев.

прочети още
21 декември 2021
Твърдост на матраците. Твърд или мек матрак да изберем?

Ако сте решили, че е време да смените старите си матраци с нови, вероятно се натъквате на всякаква информация - какво е най-добре да се купи, какво да изберете и за какво да внимавате.

прочети още
14 декември 2022
Кои матраци са подходящи за хора склонни към алергии?

Никога не можете напълно да се отървете от алергиите, но можете да направите много, за да премахнете алергените от спалнята си и да направите съня си необезпокоен.

прочети още
1 декември 2022
Най-популярните естествени материали при матраците

В тази статия сме ви подготвили повече информация за това кои са подходящите естествени материали при матраците, а също така и кои са предимствата от избора на такъв вид матрак за вашия дом.

прочети още
17 ноември 2022
Кои са основните характеристики на качествените матраци?

В публикацията сме отговорили на много въпроси, свързани с характеристиките на матрака, за да изберете най-подходящия за вас.

прочети още
31 януари 2023
Видове дамаски за легла Mattro

Придайте на своята спаля стил и я превърнете в изискано и уютно място с безплатния избор на дамаски за легла Mattro.

прочети още
2 февруари 2023
Богат избор от дамаски за дивани и холови ъгли Mattro

Определено, когато купувате диван или холов ъгъл, едно от основните предимства е да имате възможност за избор на дамаската. Важно е да разполагате с този избор, за да може перфектно да съчетаете цветовете с останалата част от жилището си.

прочети още
3 ноември 2022
Защо си заслужава да инвестираме повече при покупка на матрак?

В този материал сме подбрали 5 причини защо си заслужава да инвестирате в матрака си и как да изберете подходящия размер.

прочети още
13 октомври 2022
От значение ли е височината на матрака?

Височината на матрака има значение и е важно да се вземе предвид при закупуването на нов матрак, както и състава, разбира се.

прочети още
28 септември 2022
Какво представляват боксспринг леглата и какви са предимствата им?

Ако си търсите ново легло, може би сте се сблъсквали с термина "боксспринг". Но какво представлява леглото с боксспринг и какви са неговите предимства?

прочети още
12 август 2022
Кои са иновациите при матраците?

Сънят вече не е скучен, защото в продължения на десетилетия най-големите компании развиват различни иновации, които определено могат да намерят приложение във вечерната ви почивка.

прочети още
29 юли 2022
Мит ли е "разкрасителният" сън?

Колко често сте чували фразата “разкрасителен сън”? Разпространена заблуда е, че следобедната дрямка има този ефект, но това съвсем не е така.

прочети още
15 юли 2022
Съвети за модерно обзавеждане на спалня

Изминали сте дългия път към закупуването на нов дом и вече и се насочвате към обзавеждането му? Именно това е частта, в която можете да се развихрите и да помислите за добро и удобно решение, което ще ползвате дълги години.

прочети още
23 юни 2022
Характеристики на двулицевите матраци

Двулицевият матрак е една от най-предпочитаните опции сред потребителите. Възможността да обръщате двете страни на матрака при нужда, е изключително комфортно.

прочети още
10 юни 2022
Как да поддържаме матрака чист?

Сънят е изключително важен за вашето физическо и психическо здраве. Затова е добре да му обърнете специално внимание, особено когато става дума за чистотата.

прочети още
20 април 2022
Кога топ матракът е правилният избор за вас?

С времето матракът може да се деформира, да стане плосък, неравен и да загуби комфорта си. Има решение, с което можем да предотвратим това, или поне да забавим процеса. Решението е покупка на топ матрак, който може да подобри качеството на съня ви.

прочети още
30 март 2022
Кога е време да сменим старата си възглавница?

Всички знаем колко е важно да се наспиваме добре през нощта. Средата за сън и комфортът ни влияят на качеството на съня ни. Остарялата, неудобна възглавница затруднява много повече заспиването и може да доведе до още куп неприятности.

прочети още
9 февруари 2022
Необходим ли ви е протектор за матрак?

Купуването на матрак е важно решение за всеки човек. Сънят е изключително важен за цялостното физическо и психическо състояние на човека, затова трябва да се избира внимателно. Но трябва ли протектор за матрак, след като той вече е закупен, ще разберете в днешната статия.

прочети още
14 януари 2022
Защо е важен съставът на матрака?

Всеки един от факторите на матрака е изключително важен за качеството на съня и цялостното състояние на тялото и ума ви. Затова днес ще ви помогнем да разберете защо е важен съставът на матрака ви и как правилно да го изберете.

прочети още
30 декември 2021
От къде да купим матрак в България?

Ако сте решили, че е време да се сдобиете с нов матрак, то вероятно се питате къде и как може да го направи. Новият матрак ще ви предостави възможността да спите по-пълноценно и да се насладите на по-качествен сън за по-кратко време. 

прочети още
30 ноември 2021
Размери на матраци – стандартни и нестандартни размери

Колко е важно да можете да направите изборите, от които имате нужда. Матраците са най-важните за създаване на максимален комфорт и е важно да знаете, че можете да ги получите във всеки размер.

прочети още
17 ноември 2021
Размери и цени на матраци. Как да изберем?

Важно е да изберете подходящ матрак, за да можете да се насладите на максимален комфорт за позицията на тялото си и за качеството на съня си.

прочети още
9 ноември 2021
Какъв е срокът на годност на матраците и колко често трябва да ги сменяме? 

Матракът е най-важният за качеството на съня и вашето удобство по време на спане.

прочети още