Детски матраци

Детски матраци

Детски матраци от SleepZone.bg

Когато избирате детски матрак, е необходимо много детайлно да проучите продуктите, предлагани на пазара и да изберете точният за детето си. През първите години на детето е от голямо значение на какъв матрак ще спи то, понеже интензивно се оформя костната структура на организма и е задължително да му подсигурите правилна опора по време на сън. Това е причината в SleepZone.bg да предлагаме само детски матраци на доказали се производители, които разработват продуктите си с грижа към клиентите. Такива са Mattro, Блян, матраци Магнифлекс, ISLEEP, Парадайс и Латекс ЕКОН. Годините опит в тази сфера ги прави изключително иновативни, със стремеж към осигуряване на здравословен сън от най-ранна детска възраст. 
 

Видове детски матраци според състава им

Точно както и матраците за възрастни, производителите предлагат огромно разнообразие от материали, които комбинират по различен начин, за да постигнат различни нива на твърдост и ортопедичност.

Пружини

Това е класически материал, от който се изграждат ядра на матраци. Съществуват два основни вида пружини. Пружините Бонел представляват намотки, свързани помежду си. Покет системата използва цилиндрични стоманени намотки, които са опаковани в текстилни джобчета. Трябва да отбележим, че макар това да е един от най-популярните материали при матраците за възрастни, когато става дума за детски матраци вариантите с пружинно ядро са изключителна рядкост. Това е така както поради по-малката височина на детските матраци, така и поради съображения за безопасност.

Дунапрен

Дунапрен е името, което повечето хора използват за материала “полиуретанова пяна”. В зависимост от технологията си на производство и типа клетъчна структура, полиуретановата пяна може да придобива различни нива на еластичност и проветривост. Това я прави универсално предпочитан материал.

Мемори пяна

Мемори пяната е съвременен материал, който е изобретен, за да направи седалките на космическите совалки по-удобни за астронавтите. Той представлява разновидност на полиуретановата пяна, но се отличава от нея със своята термоеластичност. Това означава, че под въздействието на топлина и налягане, мемори пяната става по-мека. Ето защо тя може да се напасне идеално към формата на тялото, като предоставя мекота и удобство. При детските матраци този материал най-често се използва за прошиване на калъфа.

Кокос

Кокосовите влакна са все по-използван в производството на матраци материал. Причината е, че те имат способността да отвеждат влагата, като същевременно добавят проветривост на матрака. В допълнение, този естествен материал не задържа прах и акари, което му придава хипоалергенни свойства. Важно е да се знае, че матраците с кокосови вложки са със сравнително висока твърдост. Ето защо, ако търсите средно твърд или мек матрак, кокосовите влакна не са подходяща опция.

Бамбук

Бамбукът най-често се използва като добавка към текстила, от който се шие калъфът на матрака. Също като кокосовите влакна, бамбукът увеличава проветривостта и има антиакарни и антибактериални свойства. Този материал е особено подходящ за лятото, тъй като има леко охлаждащ ефект.

 

Видове детски матраци според предназначението им

В зависимост от предназначението на детските матраци, се обособяват две основни категории:

Матраци за кошара

Това са продукти за най-малките. Стандартният им размер е 60 х 120 см. Те могат да се използват както за кошара за сън, така и за преносима кошара за игра.

За спалня

Това са матраци с размер най-често 70 х 140 см. Този размер е стандартен за повечето детски легла. Предпочитан е и за леглата в детските ясли и градини.

 

Съвети при избор на детски матрак: на какво да обърнем внимание?

Изборът на детски матрак представя редица специфични предизвикателства. Една от основните трудности е, че дори вече да могат да говорят, децата или не обръщат внимание на неудобството по време на сън, или не могат да определят откъде произтича то. Все пак, има някои насоки, които ще ви улеснят в избора.

Размер

На първо място трябва да определите какъв размер ви е необходим. Както вече споменахме, стандартният размер за кошара е 60 х 120, а за детско легло - 70 х 140 см. Въпреки това ви съветваме за всеки случай да премерите леглото, за което търсите матрак - особено ако е ръчна изработка.

Твърдост

Каква да бъде твърдостта на матрака е един от въпросите, чийто отговор вие като родители ще трябва откриете сами. Препоръчваме ви да обърнете внимание коя е позицията на сън, в която детето ви прекарва най-много време. Ако предпочита да спи по гръб или по корем, можете да предпочетете средно твърд или твърд модел. Ако обича да спи настрани, можете да изберете и по-мек матрак. В случай, че се затруднявате, заложете на матрак със средна твърдост - това е най-универсалният вариант, който е удобен на по-голямата част от децата.

Състав и материали

Вече разгледахме накратко основните материали, от които се изработват детските матраци. Когато обмисляте различните опции е важно да вземете предвид няколко неща. На първо място, дали вашето дете има склонност към алергии. Ако отговорът е да - изберете матрак с хипоалергенни свойства. Второто нещо, което трябва да обмислите, е дали детето ви предпочита да спи на по-хладно. В случай, че това е така, можете да изберете матрак с охлаждащи характеристики - термо пяна или кокосова вложка.

Плътност и еластичност

Може би се питате защо трябва да обърнете внимание на тези две свойства. Плътността на матрака е важна, тъй като от нея до голяма степен зависи циркулацията на въздух в ядрото. Колкото по-висока е плътността, толкова по-трудна е циркулацията на въздух, а оттук се увеличава опасността от поява на вредни микроорганизми.

От точковата еластичност на матрака пък зависи доколко материалът може да се компресира в точка на натиск, без това да влияе на другите части на продукта. Високата точкова еластичност е особено важна при спане настрани.

Калъф

Поради несъвършената имунна система на най-малките, е важно да поддържаме в тяхната стая безупречна хигиена. Ето защо много родители избират матраци със свалящ се калъф, което значително улеснява почистването и поддръжката. Съществуват също калъфи с лек аромат на лавандула, който подпомага релаксацията.

Цена

Не на последно място, преди да изберете матрак за своето дете, трябва да определите бюджета за тази цел. Повечето производители предлагат богата гама от продукти, така че дори да разполагате с ограничени средства, със сигурност ще откриете подходящ продукт.

 

Поддръжка на детски матрак

Както и при матраците за възрастни, за да поддържаме детския матрак чист е необходимо да го прахосмучем редовно и периодично да го обръщаме. Всеки родител обаче знае, че когато става дума за деца инцидентите никак не са рядкост. Ето защо,ако искате да улесните ежедневието си, използвайте непромокаем предпазен калъф. Той се сваля и пере също толкова лесно, колкото и долният чаршаф и ще ви помогне да поддържате високо ниво на хигиена и да удължите живота на матрака.

В Sleepzone.bg ще откриете богат асортимент от детски матраци. Предлагаме както бюджетни, така и луксозни варианти на производители, доказали своята надеждност във времето. Избирайки детски матрак от Sleepzone.bg, вие избирате качество и удобство. За улеснение на нашите клиенти, предлагаме безплатна доставка до всяка точка на България.

Филтри
Марки
Ядро/Състав
Размер
Твърдост
Височина
Цип на калъфа
В какъв вид се доставя
Гаранция
Цена
Приложи